McDonalds, Rusya’dan temelli olarak ayrılacağını ve restoranlarını satmaya başladığını açıkladı.

McDonalds, Rusya'dan temelli olarak ayrılacağını açıkladı

Rusya’daki ilk şubesini Sovyetler Birliği döneminde açan ABD merkezli fast food zinciri McDonalds, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana yaşanan ‘insani kriz’i ve ülkede ‘öngörülemeyen çalışma ortamını’ ayrılıklarının gerekçesi olarak gösterdi.

McDonalds, Rusya'daki restoranlarının tamamını yerel bir alıcıya satacağını, tesislerin bundan sonra McDonalds ismini, logosunu ve menüsünü kullanmaması için çalışmalara başlayacağını belirtti.

Rusya'da işletme sahibi olmanın artık savunulabilir bir tarafı kalmadığını ve değerlerine aykırı olduğunu söyleyen şirket, ülkedeki çalışanlarının maaşlarını satım süreci tamamlanana kadar ödeyeceğini ve önceliğin onlara yeni işletmecilerle iş garantisi sağlamak olduğunu ifade etti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana çok sayıda uluslararası şirket ülkedeki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Bunların arasında Coca Cola, Netflix ve Shell gibi devler de bulunuyor.

Fransız otomobil üreticisi Renault da bugün Rusya ile işbirliğini sonlandıracağını duyurdu. Renault, çoğunluk hisselerini Rus araç üreticisi Avtovaz'a satacağını belirtti.

Bu kararın McDonalds ve Renault gibi büyük şirketlere geri dönüşü olmayan milyarlarca dolarlık yatırıma mal olacağı düşünülüyor.