Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencileri: Saint Joseph’te olan arkadaşlarımız Üsküdar Amerikan, burada olanlar ise Robert Kolej için kapı çalıyor. Engellenmezse önümüzdeki sene torpil patlar

MEB’de torpil kuyruğu

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net

Üsküdar Amerikan Lisesi’ne Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla kontenjan fazlası öğrenci alınmasına sene başında başlayan tepkiler devam ediyor.
Veliler ve öğrenciler, Robert Koleji’nde ortaya çıkan benzer torpil iddiası sonrası eski okuluna gönderilen öğrenci gibi kendi okullarındaki öğrencinin de eski okulu olan Saint Joseph’e dönmesini istiyor. Veli ve öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı talimatıyla gündeme gelen torpiller nedeniyle daha fazla öğrenci velisinin torpil bulmak için bazı kapıları aşındırmaya çalıştıklarını kaydetti. BirGün’e konuşan öğrenciler Saint Joseph’te bulunan arkadaşlarının kendi liselerine, kendi liselerinde bulunan bazı öğrencilerin Robert Kolej’e girmek için torpil ve emsal gösterme arayışında olduklarını belirtti. Öğrenciler Robert Kolej ve Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki haksızlıkların giderilmemesi durumunda önümüzdeki seneden itibaren torpil iddialarının daha çok yaşanacağını düşünüyor. Öğrenciler adalet mücadelelerine dair şunları anlattı:


BOZUKLUK RAHATSIZ EDİCİ
S.O.: (12. sınıf öğrencisi) Bu olaydan etkilenmemizin iki farklı yönü var. Biz sonuçta bir okuldan mezun oluyoruz. Belirli bir repütasyon (güvenilir, itibarlı olma) sahibi olan bir okuldan mezun olmak istiyoruz. ‘Eğitimde kaytarma yapmış’ diye haksız yere suçlanan bir okuldan mezun olmak istemeyiz. Birinci yönü bu. İkincisi de eğitimde böyle bir haksızlığın yapılması hiç doğru değil. Eğitim sisteminde böyle bir bozukluğun olması bizi rahatsız ediyor. Bunu engelleyemezsek insanlar torpil arayışına girecek. Kimse hakkıyla sınava çalışmaz. Herkes bir aracı arayışına girecek.

KARŞISINDAYIZ
A.M.: (12. sınıf öğrencisi)  Olayın hukuksuzluğu zaten aşikâr. Ama yarattığı daha büyük bir sorun, insanlar üzerinde nasıl bir algı yaratacağından çok burası bizim eğitim yuvamız ve güven ortamının sarsılması hem eğitim alan insanlar hem de burada okumayı hayal eden insanlar açısından çok kötü. Sene başından beri mücadele ettiğimiz bir problem. Çeşitli protestolarımız oldu. Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencileri olarak bunun karşısında durduk.

14 BİN KİŞİYİ ATLADI
M.Y.: (12. sınıf öğrencisi)  Ben adalet takıntılı biriyim. Burada bir adaletsizlik ve usulsüzlük görmek beni rahatsız ediyor. Söz konusu kişi 14 bin kişiyi atlayarak haksız bir şekilde buraya girdi. Burada 14 bin hakkı yenen insandan bahsediyoruz. Bunu kabul etmiyorum, sene başından beri bu olayın duyulmasıyla birlikte farklı okullara usulsüz geçişler için bazı kapıların aşındırıldığı haberleri duymaya başladım.

EMEK VERDİM 
Z.D.: (Hazırlık sınıfı) Bu okul benim küçüklüğümden beri girmek istediğim bir yerdi. 8. sınıfta da burası için çok emek harcadım. Burayı kazanınca mutlu oldum. Ancak şimdi benim sınıfımda bulunan ve haksızlıkla yerleşen çocuğu görünce üzüntü duydum. Ben çok emek harcayarak buraya geldim fakat çocuk hiçbirimiz kadar çalışmadan yanımızda oturuyor. Bu gerçekten bizi demoralize etti.

ÇOK ÜZÜLDÜM 
D.B.: (Hazırlık sınıfı) Çocuk ve ailesi bir açık bularak bu okula geldiler. Çoğu öğrencinin hakkını çaldılar. Ben piyano ve gitar çalıyordum ve okulumun voleybol takımındaydım ama burayı kazanmak için hepsini bırakarak çok çalıştım. Bu olayı duyunca çok üzülmüştüm.

BURAYI İSTEYENLERİ ÜZDÜ 
A.I.O.: (Hazırlık sınıfı) Benim de yaptığım aktiviteler vardı, burası için fedakârlık yapıp bıraktım. 8. sınıf süresi boyunca çalıştım. Bu süreç bizim için moral bozucu oldu. Buraya girmek isteyen arkadaşlarım da bu olayı duyunca moralleri bozuldu.

KİMSE ÖNE GEÇMESİN
Rindi Oral: (Öğrenci velisi) Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliklerde bir delik oluşturarak bunu birilerine hukuk dışı servis etmesine karşıyız. Herhangi bir hak ve hukuk varsa herkesin yararlanması gerekir. Biz birilerinin bu şekilde çocuklarımızın önüne girmesini istemiyoruz. Biz küçük okul olduğumuz için burada torpili fark ettik ancak bunun farkına varılmayan çok sayıda okul olduğunu tahmin etmek zor değil.