Yüz yüze eğitim süreci ikinci haftasını doldurdu. Kronik rahatsızlığı olan çocuğu bulunan veli Serap Aslan, “Tedbirler olmadığı için çocuğumu göndermiyorum” dedi. Başka bir veli ise uzaktan eğitim görmek zorunda olduklarının altını çizdi.

MEB’e güvenmeyen veliler çocuklarını okula yollamıyor

Meral DANYILDIZ

Okulöncesi ve 1’inci sınıflar için başlayan yüz yüze eğitim ikinci haftasını geride bıraktı. Öğrencilerin okula gidip gitmemesinin velilerin inisiyatifine bırakıldığı bu süreçte ebeveynler pandemi döneminde okula giden çocukları açısından kaygılanmaya devam etti. Özellikle uzaktan eğitime erişimde engellerle karşılaşan veliler çocuklarını okula gönderdi. Kronik rahatsızlığı bulunan veya ailesinde kronik rahatsızlığı bulunan çocuklar ise uzaktan eğitime mahkûm bırakıldı.

Veli Serap Aslan, kronik rahatsızlığı bulunan ve bu sene 1’inci sınıfa başlayan çocuğu için taahhütname imzalayarak çocuğunu okula göndermediğini belirtti. Bu süreçte uzaktan eğitimle eğitim öğretime devam ettiklerini kaydeden Aslan “Tahhütname imzaladım ve pandemide eğitimin yapılabileceğine inanmıyorum. Çünkü MEB bana inandırıcı gelmiyor. İki haftada çocuğumu okula yalnızca bir gün gönderdim. O da tanışma günüydü” dedi.


ÖNLEM OLSA GÖNDERİRDİM

Sınıf mevcudunun 31 kişi olduğunu söyleyen Aslan, “İki haftalık süreçte derslere uzaktan eğitimle katıldık. Bilgisayarı olmadığı için katılamayanlar da elbette vardır. Birinci sınıfta çocuğun öğretmenini görüp, tanıması gerekiyor. MEB önlem alsaydı, güven çerçevesine uygun olduğunu düşünseydim çocuğumu göndermek isterdim. Televizyonda anlatılanlar gibi olsaydı çocuğumun elbette yüz yüze eğitim almasından yana olurdum.”

İsmini vermek istemeyen bir başka veli de yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle anlattı: “Çocuklarım ikiz ve birinci sınıfa başladılar. Bir çocuğum kaynaştırma öğrencisi. Öğretmenle göz kontağı kurabilmesi lazım. Şu an iki kez EBA’dan ders yaptık ve oğlumu ekranda tutamadım. Ben çalıştığım için ve çocuklarımı bırakacak kimsem olmadığı için aynı zamanda kreşe göndermek zorunda kalıyorum. Bu sebeple çocuklarımı okula gönderiyorum. Okula gittikleri zaman sağlık açısından kaygılarım oluyor. Uzaktan eğitimde ise bağlantı sistemlerinde sorunlar var, verim alamıyoruz.”

EĞİTİMDEN KOPUŞ HIZLANIYOR

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan yüz yüze eğitimin başladığını söylemenin doğru olmadığına dikkat çekti. Aydoğan, “MEB okulların kapanmasından bugüne aylar geçmesine rağmen yüz yüze eğitimin başlayabilmesi ve uzaktan eğitimde yaşanılan eşitsizliklerin giderilmesine dair hazırlıklı değil” dedi.

Yüz yüze eğitimin başlamasına yönelik karar verebilmek için günlük yeni vaka sayılarını bilmenin gerekliliğine vurgu yapan Aydoğan şöyle devam etti: “MEB’in gerekli çalışmaları yapmaması, hazırlıksızlığı ise politik bir tercihtir. Yüz yüze ve uzaktan eğitimde yaşanılan sorunların ve eşitsizliklerin giderilmediği her gün yoksul ailelerin çocuklarının ve dezavantajlı tüm kesimlerin eğitimden kopuşu hızlanıyor.”