23 Mart'ta uzaktan eğitime başlanacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim işlemini TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden sağlayacak. Öğrenciler, veliler, öğretmenler EBA'yı nasıl kullanacak? Detaylar haberimizde

MEB'in uzaktan eğitimi gerçekleştireceği EBA nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından 23 Mart'tan itibaren uzaktan eğitim başlatılacak.

Uzaktan eğitim kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 23-27 Mart tarihlerinde TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görecek.

TRT'den yapılacak eğitimlerde öğrenciler, bir program dahilinde kendilerine uygun saatlerde derslerini dinleyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan binlerce ders videosunun yer aldığı EBA'ya "www.eba.gov.tr" adresinden ulaşım sağlanacak. Bunun yanı sıra mobil cihazlara, App Store ve Google Play üzerinden EBA uygulaması indirilebiliyor.

EBA'ya, özel okullar da dahil olmak üzere tüm e-okulda tanımlı öğretmenler, öğrenciler ve veliler giriş yapabiliyor.

ÖĞRENCİLER EBA'YA NASIL GİRECEK?

Öğrenciler, EBA'da iki şekilde şifre oluşturabiliyor. Birincisi, "eba.gov.tr"ye girildikten sonra, önce "öğrenci" butonuna sonra "EBA Hesabı Oluştur" butonuna tıklanarak veliye ya da öğretmene başvurmadan, güvenlik kodu, T.C. kimlik numarası, öğrenci numarası ve nüfus cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı seri numaraları girilmesi yoluyla. Bunun için yapılacak işlem basamakları şöyle:

"- EBA Hesabı Oluştur butonuna tıkla.

- e-Okul bilgilerini girip "Giriş" butonuna bas.

- EBA hesabın için yeni şifreni belirle.

- Kendinin ya da velinin e-posta adresini ve cep telefonu numarasını gir ve "Şifre Oluştur" butonuna tıkla.

- Girmiş olduğun cep telefonu numarasına gelen doğrulama kodunu gir ve "Gönder" butonuna bas."

Adımlar, eksiksiz tamamladığında öğrenci EBA Giriş ekranına yönlendiriliyor. Bu ekranda T.C. kimlik numarası ve EBA hesabı için belirlenen yeni şifrenin ve güvenlik kodunun girilmesinden sonra "Gönder" butonuna basıldığında "Ana Sayfa"ya ulaşılıyor.

İkincisi ise öğrencilerin, velisine ya da öğretmenlerinden birine başvurarak şifre oluşturması yoluyla olacak.

Burada ise işlem basamakları sırayla şöyle:

" - EBA giriş ekranında T.C. kimlik numaranı ve velinden ya da öğretmeninden edindiğin tek kullanımlık şifreyi gir.

- Güvenlik kodunu gir ve "Gönder" butonuna tıkla.

- 'Veli Bilgileriyle Aktivasyon', 'e-Postayla Aktivasyon' ya da 'Cep Telefonuyla Aktivasyon' yöntemlerinden birini seç, istenen bilgileri gir.

- Aktivasyon adımını geçtikten sonra açılan ekranda EBA hesabın için 'Yeni Şifreni Belirle' ve 'Kaydet'e tıkla."

Bu adımları eksiksiz tamamladıktan sonra öğrenci, EBA Giriş ekranına yönlendiriliyor. Bu ekranda T.C. kimlik numarası ve EBA hesabı için belirlenen yeni şifre ve güvenlik kodu girildikten sonra "Gönder" butonuna basıldığında "Ana Sayfa"ya ulaşılıyor.

VELİLER NASIL GİRECEK?

EBA'ya veli olarak giriş yapabilmek için e-devlet kullanıcı adı ve şifre kullanılacak. Bilgiler girildikten sonra veliler, EBA Veli Sistemi ana ekranına ulaşabilecek. Henüz e-devlet şifresi olmayan veliler, PTT şubelerinden bu şifreyi edinebilecek.

ÖĞRETMENLER EBA'YA NASIL GİRİŞ YAPACAK?

EBA'ya öğretmenler, kişisel MEBBİS şifreleri veya e-devlet kullanıcı adı ve şifreleri ile erişebilecek.

Bakanlık, internet sitesinden öğretmenlere özel EBA kullanım simülasyonlarını da yayımlandı. Öğretmenler, bu konuda ayrıntılı bilgiye bu videolardan ulaşabilecek.

EBA'NIN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Okul öncesinden 12'nci sınıfa kadar tüm seviyelerdeki öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanımına sunulan 1600'den fazla ders ve 37 binin üzerinde zengin, güvenilir ve etkileşimli içeriğin olduğu bir dijital eğitim platformu olan EBA'da, okullardaki derslerin her biri için ayrı bir alan bulunuyor.

Burada ders seviyesinde, ders kitapları, etkileşimli kitaplar, uygulamalar ve testler sunuluyor ayrıca bunların yanı sıra konu ve kazanımlara eşleştirilmiş videolu veya etkileşimli anlatımlar, alıştırmalar, özetler, infografikler, proje dokümanları, öğretmenlere özel içerikler gibi çok sayıda ve farklı türde içerik de yer alıyor. EBA'da 5 binden fazla kitap 240 binden fazla soru, öğretmen ve öğrencilere sunuluyor.

Ayrıca, bu ders içeriklerinin yanı sıra öğretmen, öğrenci ve velilerin kişisel gelişimlerine ve eğlenceli zaman geçirmelerine katkı sağlayacak içeriklere ulaşabileceği bir kütüphane alanı da bulunuyor. Burada da farklı kategorilerde, çizgi filmler, okuma kitapları, oyunlar, belgeseller, röportajlar ve dergiler gibi içerikler mevcut.

ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK İÇİN DESTEK SİSTEMİ

Öğrencilerin farklılaşan ihtiyaçlarına alternatif çözüm olarak da 11 ve 12'nci sınıflar için EBA Akademik Destek sistemi bulunuyor. Detaylı konu anlatım videoları, örnek sorular ve çözüm videoları, testler, önceki yıllara ait üniversiteye giriş sınav soruları ve çözümlerinin sunulduğu EBA Akademik Destek sayesinde, öğrencilerin tercih listesi ve mevcut seviyesini göz önünde bulundurarak hangi konuyu ne kadar çalışması gerektiğini planlayan özel bir çalışma programı hazırlanıyor.

Burada öncelikle öğrencilere hedefledikleri üniversite ve bölümleri EBA Akademik Destek sisteminde seçip hazır bulunuşluklarını da belirlemek üzere sistemdeki testleri çözmeleri gerekiyor.

Bunun için, öğrenci tarafından hedeflenen bölümün puanı, puan türü, konuyla ilişkili ÖSYM'nin sorduğu soruların toplam sorulara oranı (konu kritikliği), öğrencinin bu dersle ilişkili sınav bölümlerindeki net hedefleri gibi verilerle her öğrenciye özel olarak ders hedefleri ve konu hedefleri sistem tarafından öğrencilere sunuluyor.

EBA ÜCRETSİZ Mİ?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve ücretsiz dijital eğitim platformu olan EBA'nın kullanılabilmesi için internet bağlantısı gerekiyor.

Türkiye'nin GSM operatörleriyle yapılan anlaşma gereği tüm EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkanı bulunuyor.

AA