Eğitim Sen Muğla Şubesi tarafından yapılan açıklamada, 21 Eylül’de başlayacak eğitim öğretim dönemine yönelik eğitimin ihtiyaçlarının karşılanması talep edildi.

"MEB sesimizi duymamakta ısrar ediyor"

BİRGÜN EGE

Eğitim Sen Muğla Şubesi, salgın koşullarında eğitime dair uyarılarını ve taleplerini iletti. Muğla Sınırsızlık Meydanı'nda yapılan açıklamaya Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan katıldı.

Bozdoğan, "Türkiye'nin 81 ilinde taleplerimizi, önerilerimizi, eleştirilerimizi kamuoyuyla paylaşmak, esasında bu sesi duymayan, duymamakta ısrar eden Milli Eğitim Bakanlığı'na her ilden aynı sesi bir kez daha iletmek için toplandık. Çalışanların ve öğrencilerin sağlığı her şeyin üzerindedir. Çocukların sağlığını düşünmeyen Milli Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir sorun yokmuş gibi gösterip 'okulları açıyoruz' demesine müsaade etmemiz söz konusu değildir. Okullardaki temizlik görevlilerinden, atanmayan sağlık görevlisine kadar pek çok alanda sorun varken, biz eğitimciler olarak bakanlığın oluşturmak istediği algının öyle olmadığını biliyoruz. Bu koşullarda okullar açılırsa sağlıkla ilgili risk olabilir. Sağlıkla ilgili riskler önlenebilir risklerdir. Ancak bunun önlenebilmesi için bakanlığın bir kararlılık ortaya koyması gerekir" dedi.

meb-sesimizi-duymamakta-israr-ediyor-781981-1.

"MEB TÜM UYARILARA RAĞMEN UZAKTAN EĞİTİM İÇİN HAZIRLIK YAPMADI"

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran ise şu ifadeleri kullandı: "Bugün okulların açılıp açılmaması ile ilgili yürütülen tartışmaları takip eden herkes, ülkemizde salgının geldiği aşamayı ve eğitim-öğretim süreçlerine yönelik olası etkilerini kaygıyla takip etmektedir. Eğitim Sen olarak sürecin başından itibaren eğitimin yüz yüze devam etmesi gerektiğini ısrarla vurgularken, uzaktan eğitimin var olan eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini belirtmekteyiz. Yüz yüze eğitime geçilmesi için salgının belirli oranda bastırılması, okullarda sağlık riski oluşmasını engelleyecek gerekli tüm önlemlerin alınmasını ve okulların tam güvenli olarak açılması gerektiğini ısrarla vurgulamaktayız. MEB, yaptığımız tüm uyarılara rağmen yüz yüze eğitim içinde, uzaktan eğitim için de gerekli hazırlıkları yapmamıştır."

"ÖZEL OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇTİ, MEB BUNU BAŞARAMADI"

Bazı özel okulların 8. ve 11. sınıflarında yüz yüze eğitimin başladığını vurgulayan Savran, "Özel okullar yüz yüze eğitime geçerken, MEB’in gerekli hazırlıkları yaparak bunu başaramaması kabul etmek mümkün değildir. İktidar ve MEB salgın karşısında sürekli hazır olduklarını, gerekli önlemleri aldıklarını iddia ederken, okulların açılmasına sayılı günler kala hangi somut önlemlerin alındığı belli değildir. Türkiye’de okulların fiziki donanım ve alt yapısı uzun süredir yetersizdir ve okulların önemli bir bölümünde yaşanan temizlik sorunları çözülmemiştir. Pandemi sürecinin ekonomik kriz koşullarını daha da derinleştirmesi, sadece sağlığımızı kaybetme riskini arttırmamış, aynı zamanda bizler açısından ciddi hak kayıplarını gündeme getirmiştir. Türkiye’nin dört bir yanında fedakârca görev yapan öğretmenleri, eğitim ve bilim emekçilerini mesleğine ve haklarına yönelik saldırılara, ekonomik krizin faturasının sırtımıza yıkılmasına karşı birlikte mücadele etmeye, haklarımıza ve geleceğimize birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz" diye konuştu.