Hükümet programı Meclis'te görüşülürken Başbakan Erdoğan'ın DTP'ye yönelik sözleri Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir'in sözleriyle çakışınca siyasi ortam gerildi

aşbakan Tayyip Erdoğan'ın hükümet programı üzerine eleştirileri yanıtlarken, Demokratik Toplum Parti-si'ne yönelik kullandığı şiddet üslubu etkisini gösterdi. Erdoğan'ın DTP yönetimini uyararak, "AB, ABD terör örgütü ilan ediyor da siz niye ilan etmiyorsunuz? AB'ye, AİHM'e yalan yanlış haberler göndermeyin. Herkes kendine çeki düzen versin" demesinin ardından gerginleşen ortam, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in, hükümetin Diyarbakır'da belediyesinin hiçbir projesine destek vermediğine işaret edip mecazi anlamda "Diyarbakır ile savaşmak istiyorlarsa savaşırız" sözlerinin yorumlanarak bazı gazetelerin manşetlerine taşınmasına neden oldu.

Başbakan Erdoğan Meclis'te yaptığı konuşma sırasında, DTP'lileri kastederek, "Elbette ki farklılıklarımız zenginlik olacak. Ancak bu ifadeyi kullananlar, bu ülkede terör örgütünü de terör örgütü olarak ilan edecek. Bunu görmezden gelemeyiz, kusura bakmayın. Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı tanımlanmıştır, iş bitmiştir. Bütün bunların hepsi bizi dört tane kavramda aslında topluyor. O da tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" demişti.

BAYDEMİR: DİYARBAKIR DÜŞMEYECEK
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ise önceki gün yaptığı ve dün manşete oturan konuşması başka bir bağlamdaydı. Yerel yönetimlerin çalışmalarını eleştiren Tarım Bakanı Mehdi Eker'in iddialarını yanıtlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde Diyarbakır'a yapılanların tamamından fazlasını sekiz yıl içerisinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Baydemir, "Siyasetin de bir ahlakı vardır, herkes sözünü söylemeden önce oturup bir düşünsün" dedi. Diyarbakır'ın bir kale olduğunu da vurgulayan Baydemir, kimsenin düşüremeyeceğini belirterek hevesli olanlara "Hodri meydan" diye seslendi.

Hükümetin, hiçbir projeye destek vermediğini, hizmete geldikleri ilk gün birlikte çalışma ve Diyarbakır halkı için uzatılan her eli kabul etmeye hazır olduklarını ortaya koyduklarını ifade eden Baydemir ancak dört yıllık zaman içerisinde Diyarbakır halkı adına götürdükleri hiçbir projelerinin hükümetten destek görmediğini söyledi. Diyarbakır'ın adeta kimliğinden kaynaklı negatif bir ayrımcılığa tabi tutulduğunu da sözlerine ekleyen Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tek başımıza bu kentin dinamikleri, belediyeleri olarak DİYAR A.Ş.'yi kurduk. Şu anda 330 insan çalışıyor. Aslında bu benim değil hükümetin işi. İstihdam konusunda hükümetten daha çok iş yaptığımız ortada. Bunun gururunu yaşıyoruz, ama hükümet bakanı aracılığıyla genelge gönderiyor ve 'DİYAR A.Ş. yi tasfiye et' diyor. DİYAR A.Ş.'nin de aralarında bulunduğu en az on tane projemiz şu anda Ankara'da bakanların masasında bulunuyor. Bunu en iyi bilen Sayın Eker'in kendisidir. Dosyalar halinde defalarca Sayın Eker'e iletilmiştir. Çok açık söylemek istiyorum, hem negatif ayrımcılığa tabi tutacaksınız hem de ileri geri konuşacaksınız. Çok açık ve net söylüyorum, biz diyalog için, birlikte çalışmak için buradayız. Ama eğer siz buna yoksanız ve Diyarbakır'a savaş ilan ediyorsanız çok açık ve net söylüyorum, Diyarbakır halkı, ben ve arkadaşlarım ilan edilmiş bir savaştan hiçbir zaman kaçmayız. Eğer savaş ilan ediyorsanız biz buradayız, Diyarbakır halkı buradadır, belediye başkanları buradadır, acısıyla tatlısıyla insanımızın yanında olduk, bundan sonra da yanında olacağız. Diyarbakır on bin yıllık tarihe sahiptir. Amacınız gerçekten hizmetse Diyarbakır'ın öncelikleri var, gelin yaşama geçirelim. Yok amacınız siya-setse, çok açık söylüyorum, hiçbir zaman kavgacı olmadık ama hiçbir zaman kavgadan da kaçmadık. Gelin Diyarbakır'ın kalkınması, ekonomik ve sosyal refahı için birlikte çalışalım; yok amacınız bu değilse, Diyarbakır'ı cezalandırmaksa biz buradayız. Sayın Başbakan kime güveniyorsa hodri meydan diyoruz."

BAYDEMİR HEDEF TAHTASINDA
Osman Baydemir'in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olarak söylediği bu sert sözleri siyasi olarak yorumlayan birçok bakan ve milletvekili ise Baydemir'i hedef tahtası haline getirdi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı: "O kişiyi muhatap almam, dikkate almam. Yetkili kurullar gereken açıklamayı yapacaktır. Güçlü bir hükümet, güçlü bir parlamento var. 22 Temmuz seçimlerinde halkımız gereken cevabı vermiştir. Herkesin bunu çok iyi görmesi gerekir" derken, Devlet Bakanı Kürşat Tüz-men: "Türkiye tek bayrak, tek devlettir. Tek vatan var. Bütün dünya terörü kabul etti. Bu ülkenin ekmeğini yiyen, suyunu içen herkes terörü kabul edecek, terör lafını kullanacak, 'terör örgütü demem' anlayışıyla yaklaşmak mümkün değil" diye konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise :"Bizim seçmenlerimiz cevabı 22 Temmuz seçimlerinde verdi. Biz belediye başkanlarına değil, halkımıza bakarız" dedi. CHP Genel Başkanı Yardımcısı Mustafa Özyürek'in ise açıklaması şöyleydi: "AKP'nin son derece partizanlık yaptığı, muhalefetteki belediyeleri görmezden geldiği, onlara kaynak aktarmadığı, yardım yapmadığı bir gerçek. Bu sadece DTP'Ii belediyeler için değil, tüm muhalefet belediyeleri için geçerli. Ama bunun Diyarbakır-Hükümet restleşmesi, Diyarbakır'ın Türkiye dışında bir il olarak sunulması yanlış bir politik yaklaşım." MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise olayı şu sözlerle değerlendirdi: "Gazetelere yansıdığı kadarıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı suç işlemektedir. Haddini aşmaktadır. Meydan okumaktadır. Baydemir'in böyle konuşurken cesareti nereden aldığının sorgulanması gerekir. Bana göre AKP iktidarının, özellikle Başbakan'ın beyanları bölücülere güç ve cesaret vermektedir. 'Kürt sorununu tanıyorum, bunu demokrasi içinde siyaset üreterek çözeceğim' sözleri Başbakan Erdoğan'a aittir. Bu sözün bedelinin Türkiye'ye ödettirilmesi kabul edilemez. "

ERDOĞAN: İNCELEME BAŞLAYABİLİR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ise dün yaptığı açıklamada DTP'Ii Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında inceleme başlatılması yönünde mesajlar verdi. Tayyip Erdoğan partisinin bu sabahki grup toplantısında, dün AKP kurmayları için "İlan edilen bir savaş için 'hodri meydan' diyoruz. Biz buradayız. Kavgadan korkmuyoruz" diyen Osman Baydemir'e cevap verdi. Erdoğan, DTP'Ii Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in AKP Hükümeti'nin 4.5 yıllık dönemde hazırladıkları hiçbir projeye destek vermediği şeklindeki açıklamasına karşı "Tüm belediyelere eşit davrandık. Aksini iddia eden varsa çıksın ispatlasın" iddiasını öne sürdü. Ayrıca "Bölge siyaseti, zümre siyaseti, etnik siyaset anlayışları tarihte kalmıştır" diyen Erdoğan, toplantı çıkışında da gazetecilere "İçişleri Bakanlığı gerek görürse Baydemir hakkında inceleme başlatabilir" açıklamasında bulundu.