AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa'ya aykırı şekilde üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Meclis Başkanı Şentop, itirazların hukuki değil siyasi olduğunu iddia etti. Şentop, "Erdoğan'ın adaylığı için istisna hükme gerek yok. Tartışmaları önlemek için düzenlemelerde ek madde var" dedi.

Meclis Başkanı Şentop: Erdoğan'ın adaylığı için istisna hükme gerek yok
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasınının önünde hukuki bir sorun olmadığını savundu.

Şentop, Erdoğan'ın, üçüncü kez cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tartışmaların siyasi olduğunu öne süren Şentop, Bu tartışmalardan çok daha önce kanuna ek madde koyduk. 30 Nisan 2018'den sonra Cumhurbaşkanı 2 kez aday olabilir. Erdoğan'ın adaylığı için istisna hükme gerek yok" dedi.

Şentop'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bu konuya dair ben daha önce konuştum. Anayasa değişikliğini ve dayanak gösterilen 101. Madde'yi görüşen, bununla ilgili bir komisyon raporu hazırlayan Anayasa Komisyonu'nun o dönemi başkanı olarak ifade ediyorum. 2017'de bu durumu öngörerek komisyon raporuna koyduk. Demişiz ki, kanun yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanacaktır. Önceki dönemde cumhurbaşkanı seçilenlerin yeniden 2 defa seçilme hakkı olacaktır diye hükmü koymuşuz. Bu konuda iki makale yazdık, hukukçu olarak. Kamuoyundaki tüm tartışmaları gözden geçirerek hukuki tartışma şeklinde makale yazdım. Bu konuyu bir tek cümle kullanarak ve o cümleyi tekrarlayarak ispat etmeye çalışanlar var. Bugün bir avukat arkadaşımız, Meclis Başkanı bu konuda konuşamaz diyor.

"BU TARTIŞMA, BİR SİYASİ TARTIŞMA OLARAK YÜRÜTÜLÜYOR"

Meclis Başkanı tarafsızdır diyor. Halbuki Anayasa 94. Madde Meclis Başkanı'nın hangi konularda sınırlama içinde olduğunu ifade ediyor. Hukuki konuda konuşamayacağına dair anayasal bir tanım yok. Anayasa hukukçuları var bu konuda açıklama yapmış.

Bu tartışma bir siyasi tartışma olarak yürütülüyor. Anayasa 101'e göre, bir kişinin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçileceği ifadesinin olduğu madde, 30 Nisan 2018'de yürürlüğe girmiştir. Hukukta kural şudur. Bir kanun hükmü yürürlüğe girdikten sonraki olaylara uygulanır. 2018'den sonra Türkiye'de 1 defa seçim yapılmıştır, cumhurbaşkanımız 1 defa aday olmuş ve seçilmiştir. 14 Mayıs seçimi 30 Nisan 2018'den sonraki ikinci seçimdir. İkinci defa adaylığı söz konusudur. Sayın Cumhurbaşkanının adaylığı için bir istisna hükmüne ihtiyaç yoktur. Hukuken hiçbir sorun yok. İkinci adaylığı söz konusudur."