Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birçok yetkisi budanan ve etkinliği azaltılan Meclis, iki aylık tatilin ardından dün açıldı. Yerel seçimler nedeniyle 24 Şubat tarihinden bu yana kapalı olan ve seçim sonuçlara itiraz süreçleri nedeniyle açılışı iki kez ertelenen Meclis, 23 Nisan özel oturumu ile çalışmalarına başladı. Yeni dönemde TBMM gündemine Hal Yasası’ndan yeni askerlik düzenlemesine farklı […]

Meclis iki ayın ardından  çalışmalarına başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birçok yetkisi budanan ve etkinliği azaltılan Meclis, iki aylık tatilin ardından dün açıldı.

Yerel seçimler nedeniyle 24 Şubat tarihinden bu yana kapalı olan ve seçim sonuçlara itiraz süreçleri nedeniyle açılışı iki kez ertelenen Meclis, 23 Nisan özel oturumu ile çalışmalarına başladı. Yeni dönemde TBMM gündemine Hal Yasası’ndan yeni askerlik düzenlemesine farklı alanlardan düzenlemelerin gelmesi bekleniyor.

TBMM’ye sunulması beklenen Kanun teklifleri arasında yaklaşık bir buçuk milyon memuru ilgilendiren 3 bin 600 ek gösterge düzenlemesi bulunuyor. Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde öne çıkan ek göstergenin 3 binden 3 bin 600’e yükselmesine yönelik düzenleme, uzun süredir bekleniyor. AKP’nin seçim dönemlerinde gündeme getirip sonra rafa kaldırdığı bu değişiklik gerçekleşirse polis memurları, hemşireler, öğretmenler ve din görevlilerin maaşlarında artış yaşanacak.

HAL YASASI GÜNDEMDE

TBMM’nin bir diğer gündem maddesinin ise yeni hal yasası olması planlanıyor. Hükümet’in seçim vaatleri arasında da yer alan yeni Hal Yasası ile sebze ve meyve fiyatlarının düşürüleceği öne sürülüyor. Bu kapsamda Hükümet, komisyoncuları aradan çıkararak sebze ve meyve hallerinin şirketleşmesinin önünü açmak isterken muhalefet ise bunun kalıcı bir çözüm olmayacağını ifade ediyor. Muhalefetin bu konudaki önerisi ise şirketleşme yerine üretici ile tüketicinin doğrudan buluşturması yönünde.

BEDELLİ KALICI HALE GELİYOR

Askerlik Kanunu’na yönelik düzenlemenin de TBMM’nin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alması bekleniyor. Henüz taslak halinde olan düzenleme ile altı ve 12 ay olan mevcut askerlik sistemi tek tipe indirilmek isteniyor. Hükümet, bu düzenleme ile bedelli askerliği de kalıcı hale getirileceğini duyurdu. Bu kapsamda, kalıcı bedelli askerlik tutarı 31 bin 343 TL olarak belirlendi.

Bir aylık temel askerlik eğitiminin ardından isteyen er ve erbaşlara bu tutarı ödeyerek askerlikten ayrılma imkanı getirilecek. Bedelli askerlik yapmayanların ise beş ay daha silah altında tutulması planlanıyor. Bu süre zarfında da askerlere daha sonra belirlenecek tutarda maaş ödeneceği bildirildi.