Meclis’in gündemi ekonomi

BirGün ANKARA

Koronavirüs salgını ve İzmir depreminin gölgesinde bugün çalışmalarına başlayacak TBMM’de gelecek yılın bütçe teklifi görüşülecek. Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan 2021 Yılı Bütçe Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam edilecek. Bugün gündemde Kültür ve Turizm Bakanlığı olacak.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü gibi alt kuruluşların bütçeleri de görüşülecek. Komisyon, yarın da Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve bağlı idarelerinin bütçe teklifini masaya yatıracak.


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı’nın, perşembe günü Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve cuma günü de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe teklifi görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde de ekonomik düzenlemeler içeren torba kanun teklifi yer alacak. İçerisine vergi borçlarını yapılandırmaya imkân sağlayacak düzenlemeler de eklenen İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, yarın gündeme gelecek. Teklif kapsamında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları ve Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılacak. Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin kanunun çıktığı tarihten itibaren başvurması gerekecek.

MUHALEFETTEN İTİRAZ

CHP, HDP ve İYİ Parti söz konusu kanun teklifi için birer ‘muhalefet şerhi’ hazırladı. Üç parti de teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda işçilerin zor gün parasının patronların ‘cebine’ gideceğini ve bunun kabul edilemeyeceğini bildirdi.