AKP’nin seçim ayarlı ekonomi paketi bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Genel Kurul gündeminin ilk sırasında ise endüstri bölgelerinde ÇED sürecini kaldıracak kanun teklifi yer alıyor.

Meclis’in gündemi sermayeye peşkeş

BirGün/Ankara

TBMM’nin gündeminde yine tartışmalı kanun teklifleri yer alacak. Meclis Genel Kurulu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’nin tepki çeken torba tekliflerinin hafta boyu görüşülmesi bekleniyor. 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu da Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

Kamuoyunda ‘Sansür yasası’ olarak bilinen teklifin büyük tartışmalar eşliğinde yasalaştığı TBMM Genel Kurulu’nda gündemin ilk sırasında, Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yer alıyor. Geçen yasama döneminde komisyon görüşmeleri noktalanan ancak yoğunluk gerekçesiyle Genel Kurul gündemine alınmayan teklifle, Endüstri Bölgeleri Kanunu’nda ÇED sürecini zorunlu kılan 3/B maddesindeki “ÇED süreci” başlıklı hükümler yürürlükten kaldırılacak. Teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda ayrıca "yatırımları daha cazip hale getirme" gerekçesiyle Hazine arazileri başta olmak üzere, endüstri bölgelerine dahil edilecek alanlar “yatırımcılara” devredilebilecek.

AMASRA BİLGİLENDİRMESİ

TBMM Genel Kurulu gündeminde Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen işçi katliamı da yer alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Meclis’e yaşananlarla ilgili bilgi verecek. Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü kapsamında Lübnan’da bulunan TSK askerinin görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, bir diğer görüşme başlığı olacak.

PAKET KOMİSYONDA

AKP’nin yaklaşan seçimler öncesinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve ekonomik düzenlemeler içeren teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın görüşülmeye başlanacak. Yoksul halka yönelik yetersiz iyileştirme içerdiği için eleştirilen paketle, 2 bin TL’nin altındaki icraya düşmüş borçlar silinecek. Öğrenim kredisi borcu bulunan vatandaşların bu borçları aynen korunacak ancak faizden ve gecikme zamlarından vazgeçilecek.

Ekonomik kriz ve enflasyon altında ezilen vatandaşlar için sınırlı adımlar atan iktidar partisi, aynı teklifle sermaye sahiplerinin bütçelerini milyonlarca TL artırmalarını sağlayan düzenlemelere de imza atıyor. Teklifle, altı ayda Hazine’den 75 milyar TL kaynak aktarılan kur koruma sisteminin sona erme tarihi, 31 Aralık 2023 olarak belirleniyor. Patronların çalışanlarına verdikleri elektrik ve doğalgaz yardımlarının gelir vergisi ve sigorta primlerinden muaf tutulması uygulaması da seçim sonuna kadar sürecek.