Taşeron işçilerinin kadroya alınması için formüller tartışılırken TBMM’de milletvekilleri ile çalışan danışmanlara imzalatılan sözleşmeler, taşeron köleliğini aratmıyor. Sözleşmeleri her yıl yenilendiği için tazminat alamayan danışmanların iş güvenceleri milletvekillerinin insafına bırakılmış durumda

Meclis’in modern köleleri

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Kamuda çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınmasına ilişkin yapılacak düzenleme gündemdeki yerini korurken, TBMM’de görevli milletvekili danışmanlarına imzalatılan sözleşmeler, güvencesizliğin taşeron işçileriyle sınırlı olmadığını, milletvekillerinin yardımcılarına kadar uzandığını gözler önüne seriyor.

TBMM’de görevli 550 milletvekilinin danışmanlığını yapmak isteyenlere imzalatılan “hizmet sözleşmesi”ne göre, görev yönünden milletvekiline bağlı olan danışmanların sözleşmesi, hangi tarihte göreve gelirlerse gelsinler 31 Aralık tarihinde sona eriyor. Ertesi gün yılbaşında yeniden sözleşme yapılan danışmanlar, bu nedenle tazminat hakkına sahip değil. Ayrıca, milletvekili gerekçe göstermeden istediği anda danışmanın görevine son verebiliyor.

Sınırsız çalışma
Danışmanların mesai saatleri de “hizmet sözleşmesi”ne göre milletvekilleri tarafından belirleniyor. Sözleşmede, “İlgilinin çalışma gün ve saatleri ile göreve devamı hizmet verdiği milletvekilince belirlenir. Çalışma gün ve saatleri dışındaki çalışmaları için ayrıca bir ücret ödenmez” ifadeleri yer alıyor. Yani milletvekili isterse danışman, günün yirmi dört saati çalışabilecek ve bu “fazla mesai” için ek ücret alamayacak.

Sosyal hakkı: Ücreti karşılığında tabldot yemek
Milletvekili danışmanlarının “hizmet sözleşmesi”nde yer alan sosyal hakları da dikkat çekici. Buna göre, danışmanların tek sosyal hakkı, “ücreti karşılığında” tabldot yemek ve kütüphane hizmeti.

Masrafları kendi cebinden
Milletvekili danışmanlarının, görevi kapsamında yurt içinde ve yurt dışında yapacağı harcamaları da kendisinin karşılaması isteniyor. Sözleşmede yer alan hükme göre, hiçbir danışmana yolluk gideri adı altında, iş için yaptığı ziyaretlerde dahi para ödenmiyor.

‘Günlerce eve gidemediğimiz oluyor’
BirGün’e içinde bulundukları zor çalışma koşullarını anlatan milletvekili danışmanları, mesai saatlerinin belirli olmamasından kaynaklı olarak günlerce eve gidemediklerini ifade ediyor.

İşe giriş, işten çıkış ve haftalık izin günlerini dahi milletvekillerinin “özel” işleri için ayarlamak zorunda kalabildiklerini anlatan danışmanlar, sorunlarını şu sözlerle anlatıyor:

“İlk problemimiz mesai saatlerimizin olmaması. Ailelerimizin ‘Meclis kaçta kapanacak?’ sorusu içimizi acıtıyor, çünkü Genel Kurul saat kaçta bitiyorsa çoğunlukla o zaman Meclis’ten ayrılabiliyoruz. Çoğu zaman sabaha kadar kapanmayan Genel Kurul’da biz de sabaha kadar nöbet tutuyoruz.”

‘Geri dönebilecek miyiz bilmiyoruz’
“Haklar konusu en büyük problemimiz. Her yılın başında sözleşmemiz gereği işten çıkışımız yapılıyor ve kıdem tazminatı hakkımız yok oluyor. Bunun yanı sıra milletvekili isterse hemen ilişiğimiz kesiliyor. Daha da acısı akşam işten çıkınca, sabah dönebilecek miyiz, bilmiyoruz. Bu korkuyla çalışan çok fazla arkadaşımız var.”

‘Çocuklarını okuldan alıyoruz’
“Danışmanlığını yaptığımız milletvekili ile çok yakın oluyoruz, fakat özel işlerini de yapmak zorunda kalıyoruz. Çocuğunu okulundan almaktan faturalarını yatırmaya kadar birçok işini yapan arkadaşlarımızı biliyoruz. Hatta bunlar yetmiyor, milletvekilliği sona erdikten sonra da özel işlerini yapmaya devam ediyoruz. Ama yıllardır yanı başlarında en güvencesiz şekilde çalışanlar da bizleriz.”