İnfaz Yasası ile ilgili uzlaşma arayışları dolayısıyla TBMM’deki çalışmalar askıya alındı. Muhalefet iktidarın tepki çeken düzenlemesine karşı kendi önerilerini iletti. HDP, muhalefetin ortak teklif hazırlamasından yana

Meclis infaza çalışacak

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM, salgından en çok etkilenecek yerler arasında bulunan cezaevlerini boşaltmak için tüm çalışmalarına ara verdi. Genel Kurul ve komisyon gündemleri, İnfaz Kanunu’nda öngörülen değişiklikler yasalaşana kadar ertelenirken muhalefet ise iktidarın tepki çeken düzenlemesine karşı kendi önerilerini iletti.

AKP tarafından hazırlanan ve cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyenler, uyuşturucu satıcıları ile kadına şiddet uygulayanlar dahil çok sayıda suç grubuna tahliye imkânı tanıyan düzenlemeye karşı çıkan CHP, kendi taleplerini sundu. Grup Başkanvekili Engin Özkoç tarafından sunulan İnfaz Kanunu değişiklik önerilerinde, koşullu salıverme oranının dörtte üçten, üçte ikiye inmesinin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Cinsel suçların ve uyuşturucu suçlarının da kapsam dışı bırakılmasını isteyen CHP, uyuşturucu kullanıcılarının mükerrer cezalarının indirim kapsamına alınabileceğini bildirdi. CHP’nin önerilerinde, darbe girişimine katılmamak ve örgüt kurucusu ile yöneticisi olmamak şartıyla devlete karşı işlenen suçlarla ilgili çalışma yapılması isteği de yer aldı. CHP, eline silah almamış kişilerin kapsam dışı bırakılmasının “derin çelişkilere” neden olacağını ifade etti.

YENİDEN TANIMLANMALI

HDP’nin önerisinde ise “terör suçu” kavramının yeniden tanımlanması isteği yer aldı. HDP, siyasi suçların indirim kapsamının dışında tutulmamasını istedi. Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş tarafından sunulan öneri paketinde, cinsel suçlar ile uyuşturucu suçlarına indirim yapılmaması, Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılması istendi. Beştaş konuyla ilgili, “Uluslararası standartlara uygun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları ışığında ‘terör’ tanımının değişmesi gerektiğini, siyasi saiklerle içeride tutulan on binlerce insanın infaz eşitsizliğini kabul etmeyeceğimizi ifade ettik” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekilleri tarafından iktidar partisine iletilen önerilerde de cinsel istismarda bulunan kişiler ile uyuşturucu satıcılarının tahliyesine yönelik çekinceler ifade edildi.

HDP yönetimi, İnfaz Kanunu ile ilgili AKP’nin teklifinin ardından muhalefetin ortak bir teklif hazırlaması için harekete geçme kararı aldı. Bu kapsamda hafta içinde CHP ve İyi Parti’den randevu talep edilecek, muhalefetin taleplerinin birbirine yakın olduğu ifade edilerek ortak teklif hazırlanması önerisi iletildi.

GÜL-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’le telekonferans yöntemi ile görüştü. Bu görüşmeden sonra teklif yeniden düzenlenerek muhalefet partilerine sunuldu.

CEZAEVİNDE TESTİN POZİTİF ÇIKTIĞI İDDİASI

İnfaz yasasının tüm tutuklulara uygulanması gerektiğine ilişkin tallepler artarken, HDP’li vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu, Sincan Cezaevi’nde bulunan 70 yaşındaki bir tutuklunun, koronavirüs testinin pozitif çıktığını söyledi. Sosyal medya hesabından konuyla ilgili bilgi veren Gergerlioğlu, “Sincan cezaevinde, maalesef... 70 yaşında bir vatandaş Corona +. L 2 C9 koğuşunda. Müdür bakanlığa bildirmiş” diye belirtti. Gergerlioğlu, “2 haftadır konunun aciliyeti için çırpınıyoruz, geçiştiren açıklamalar duyuyoruz. @adalet_bakanlik nereye kadar? Âdil, eşit infaz ve yargı paketi derhal çıkmalı..!” ifadelerini kullandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise iddiayı yalanlandı. Başsavcılığın açıklamasında, “Şahısla ilgili yazılı basın yayın kuruluşları ve sosyal medyada yer alan paylaşım ve iddialar asılsızdır” denildi.

HAK ÖRGÜTLERİNDEN ÇAĞRI

Meclis’e gelen ceza infaz düzenlemesine ilişkin yazılı bir metin yayımlayan 16 uluslararası demokratik kitle örgütü Türkiye’yi siyasi mahkumlara karşı ayrımcılık yapmamaya çağırdı. Türkiye hapishanelerinin aşırı kalabalık olduğunu ve yeterince hijyenik olmadığını aktarılan açıklamada şu taleplere yer verildi: Tahliye tedbirleri, başta avukatlar, gazeteciler, politikacılar, sanatçılar, hakimler ve savcılar, insan hakları savunucuları ve acil durum tedbirleri kapsamında tasfiye sırasında keyfi olarak gözaltına alınan siyasi mahkumların serbest bırakılmasını içermeli ve bu kişiler muaf bırakılmamalı. Öncelikle yaşlı, hasta, engelli ve çocuk sahibi mahkûmlar ilk olarak serbest bırakılmalı. Bu istekler acil olarak gerçekleştirilmeli.