Meclis'teki komisyon başkanlarının birçoğu eski kabine üyelerinden oluştu. Özellikle Anayasa ve yasa değişiklikleri beklenirken Soylu, Akar gibi isimlerden 'gölge kabine mi’ oluşuyor sorusunu akıllara getirdi.

Meclis komisyonlarında gölge kabine oluşturuldu
Fotoğraf: AA

BirGün / Ankara

TBMM’de iktidarın oylarıyla belirlenen yeni dönem komisyon başkanları, çoğunlukla eski bakanlardan oluştu. Bu yolla bakan yapmadığı isimlere çeşitli sorumluluklar veren Saray yönetimi, tartışmalı isimlerden de uzak durmadı. Meclis’te adeta bir gölge kabine oluştu.

Yapılan oylamalar sonucu, Milli Savunma Komisyonu Başkanı, AKP Kayseri Milletvekili, eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar oldu. Erdoğan’a, kendisini bakanlıktan aldığı için kırgın olduğu iddia edilen Akar’a bu görevin “teselli” için verildiği ifade ediliyor.

Bir diğer “teselli” edildiği bildirilen isim, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. Bakanlığı boyunca kabinede en çok tartışılan isimler arasında yer alan Soylu, İçişleri Komisyonu’na başkanlık edecek. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı da eski bakanlardan Adil Karaismailoğlu oldu.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na, eski AKP Grup Başkanvekili ve eski Ticaret Bakanı Mehmet Muş getirildi. Muş, seçimlerden yaklaşık iki sene önce bakanlığa getirilmiş olmasına rağmen yeni dönem kabinesinde yer alamadı ve yeniden Meclis’te görev almaya başladı.

Başta internete sansür getiren düzenleme olmak üzere çok sayıda tartışmalı teklifin görüşüldüğü Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı,  AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman oldu.

Yapılan oylama sonucunda ayrıca Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci oldu. Kirişçi, 4 Mart 2022’de Bakan olarak atanmıştı.

UZAYA GİTMENİN PLANLARI

Başta burka ve peçeye Anayasal güvence veren düzenleme olmak üzere, Anayasa tartışmaları ile geçmesi beklenen 28’inci dönemde TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt oldu. Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanı olmasının ardından ilk kez geçen yıl bu göreve seçilen Beyazıt, seçimlerden önce iktidarın uzaya gitme planları yaptığını söyleyerek dikkati çekmişti. 

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na da eski bakan Mustafa Varank başkan oldu.

Dikkati çekici bir diğer görevlendirme, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yaşandı. Komisyon başkanı, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu. 

Komisyonlara başkan olarak seçilen diğer AKP’liler ise şöyle:

Dilekçe Komisyonu Başkanı Adana Milletvekili Sunay Karamı oldu. Karamık, AKP MKYK üyesi.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığına eski Milli Eğitim Bakanı, Ordu Milletvekili Mahmut Özer seçildi.

Çevre Komisyonu Başkanı, eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, İstanbul Milletvekili Murat Kurum oldu. Kurum’un adı, gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adaylığı için de geçiyor.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Başkanlığına Kocaeli Milletvekili Veysal Tipioğlu seçildi. Tipioğlu, eski emniyet müdürü.

Adalet Komisyonu Başkanı olarak ise İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel seçildi.