TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda AKP’li erkek vekil İmran Kılıç, muhalefet partilerine mensup kadın vekillere ‘Car car konuşuyorsunuz’ dedi. AKP’li Komisyon Başkanı da 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılabileceğini ifade etti.

Meclis komisyonunda skandal ifadeler: Kadın vekillere ‘car car konuşuyorsunuz’ denildi, 6284’ün kaldırılabileceği söylendi!

HABER MERKEZİ

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda yaşanan tartışma sırasında AKP Maraş Milletvekili İmran Kılıç, CHP ve HDP’li kadın milletvekillerine yönelik “Car car car konuşuyorsunuz” dedi. Komisyon Başkanı AKP’li Fatma Aksal da 6284 sayılı kanun hakkında, “Artık olmayabilir” ifadeleriyle yapılan eleştiriye, “Neden olmasın” karşılığını verdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun bugünkü toplantısında İstanbul Sözleşmesi’nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Alt Komisyonu’na dair tartışma yaşandı.

Komisyon Başkanı AKP’li Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İstanbul Sözleşmesi’nin ‘feshedilmesi’ nedeniyle alt komisyonun ‘kadük’ olduğundan bahseden bir metin okudu. Metnin devamında “Yukarıda açıklanan gerekçelerde 27’nci Dönemde kurulan ve çalışmalarını tamamlamayan ve Komisyonun ikinci devresinde de tekrar kurulmayan alt komisyonun, ülkemizin taraf olmadığı bir sözleşmenin etkin uygulanması ve izlenmesi hukuken mümkün olmayacağından, bundan sonraki aşamada da alt komisyon çalışmalarımızın konusuz kalması sebebiyle bu konuda çalışma yürütülmesine yer olmadığı mümkün olmadığı değerlendirilmiştir” denildi.

‘6284 DE ARTIK OLMAYABİLİR!’

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, AKP’li Başkan Aksal’ın okuduğu metnin ne olduğunu sordu. Aksal cevap verirken 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un da artık olmayabileceği görüşünü savundu.

Tartışma, komisyon tutanaklarına şöyle yansıdı:

BAŞKAN FATMA AKSAL - Siz sordunuz, dediniz ki: “Rapor ne oldu?”

Böyle komisyonlar sizin de bildiğiniz gibi, komisyon beş yıl için ilk birinci dönem iki yıl, sonra üç yıl olarak seçiliyor. Komisyon raporunu tamamlamadığı, bu komisyon raporunun tamamlanmadığı için, raporun tamamlanması için tekrar kurulması gerekiyor. Biz İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığımız için…

AYSU BANKOĞLU (Bartın) – Alt komisyondan da mı?

BAŞKAN FATMA AKSAL – Artık böyle bir komisyonun kurulmasının…

AYSU BANKOĞLU (Bartın) – O zaman 6284 de artık olmayabilir.

BAŞKAN FATMA AKSAL – Neden olmasın?

AKP’Lİ İMRAN KILIÇ’TAN KADIN VEKİLLERE: NE BU CAR CAR!

Komisyon başkanı ile muhalefet milletvekilleri arasındaki tartışmalar devam ederken AKP’li, Maraş Milletvekili İmran Kılıç, kadın milletvekillerine yönelik “Car car konuşuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Kılıç, kadın milletvekillerinden gelen tepkinin ardından “Bizi yok sayıyorsunuz” diyerek tuhaf savunmalar yaptı.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) – Yargıyla geldik, yargıyla.

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – Bu nasıl bir şey yani? Çalışmanın kadük olduğuna bu Komisyon karar verecekse Komisyona sunulması gerekmiyor mu?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Sabahtan beri car car car, nedir bu?

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) – Ne biçim konuşuyorsunuz?

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – Ne demek “car car car” ya?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Evet, Başkanı var, Komisyonu var, üyeleri var.

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – Ne demek “car car car” ya?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Evet, ön yargıyla…

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – “Car car” ne demek?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Hep öyle.

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – “Car car” ne demek ya?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Bizi yok sayıyorsunuz, yok sayamazsınız.

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – Siz bizi yok sayıyorsunuz. Bizim fikrimizi, oyumuzu kullanmamıza izin vermeden “kadük” diyorsunuz.

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Bunların hepsi halkın temsilcisidir.

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – Kim karar verdi kadük olduğuna?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Bizi buraya halkımız gönderdi.

SUZAN ŞAHİN (Hatay) – Bu Komisyonda oylanması gerekmiyor mu?

İMRAN KILIÇ (Kahramanmaraş) – Halkı yok sayamazsınız.