22 Temmuz seçimlerinde 3 partinin barajı aşıp milletvekili çıkarmasına rağmen yeni oluşan Meclis'te temsil edilen parti sayısının....

22 Temmuz seçimlerinde 3 partinin barajı aşıp milletvekili çıkarmasına rağmen yeni oluşan Meclis'te temsil edilen parti sayısının bu hafta içinde yediye çıkması bekleniyor. DTP destekli bağımsız milletvekillerinin partilerine geçmeleriyle birlikte Meclis'te temsil edilen parti sayısı 4'e çıkarken diğer bağımsız milletvekillerinin de kendi partilerine geçmesiyle TBMM'de birçok parti temsil edilmeye başlanacak.

Yüzde 10 baraj engelini aşmak için bağımsız olarak seçimlere katılan ve Meclis'e girmeye hak kazanan DTP kökenli 20 milletvekili, önceki gün partiye katılmak için toplu olarak dilekçe verdi. Grup kurulması yönündeki başvurunun ardından DTP, Meclis Başkanlık Divanı'nda, Danışma Kurulu'nda ve tüm komisyonlarda üye bulundurabilecek. DTP'ye ayrıca Meclis binasında Grup Odası da tahsis edilecek. DTP'liler Genel kurul oturumlarında da her türlü görüşmede grup adına konuşabilecekler. Bu arada, bu milletvekillerinin DTP'ye geçmesiyle parti üst düzeyi de yeniden şekillenecek. DTP grup kurmasına rağmen seçime tek başına girmediği için Hazine'den yardım alamayacak.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) eski Genel Başkanı Ufuk Uras'ın yeniden ÖDP'ye üyelik kaydını yaptırmasıyla Meclis'te temsil edilen parti sayısı 5'e çıkarken, DSP'liler ve Büyük Birlik Partisi (BBP) eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun tavrı ise yemin töreninden sonra netlik kazanacak.

DSP'LİLER YEMİN TÖRENİNİ BEKLİYOR
Seçimlerde "solda güç birliği" adıyla CHP listelerinden aday gösterilip seçilen DSP kökenli 13 milletvekili de partilerine dönme hazırlığı içinde. DSP'liler bunun için yemin törenini bekliyor. DSP'ye dönecek milletvekillerinin parti yönetiminde görev alıp almayacakları da bu partinin 19 Ağustos'ta yapacağı olağan kongresinde belli olacak.

BBP yeni Meclis'te eski genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu ile temsil edilecek. Rize milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve Şanlıurfa milletvekili Şeydi Eyüpoğlu bağımsız olarak kalacak.