TBMM Genel Kurulu’nda süren bütçe görüşmelerinde CHP ve MHP arasında Alaattin Çakıcı tartışması yaşandı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Çakıcı’yı savunurken, iki partinin tartışması sonrası oturuma ara verildi.

Meclis’te Alaattin Çakıcı tartışması: MHP'liler Mahir Çayan'la savundu

Meclis’te süren bütçe görüşmelerinde MHP ve CHP grupları arasında Alaattin Çakıcı tartışması yaşandı.

Meclis tutanaklarına yansıyan diyaloglara göre, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un konuşmasında Cumhur İttifakı’nın Alaattin Çakıcı üzerinden yıpratılmaya çalışıldığını ileri sürerek, isim vermeden Çakıcıyı savunması sonrası MHP ve CHP arasında tartışma yaşandı.

Yücel Bulut, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“İkinci rahatsız edici husus, bir süredir gündemi meşgul eden, bugün de Allah var, bazı tespitlerinden faydalandığımız ama bu yönüyle de rahatsız olduğumuz bir konunun bu kürsüde bir kez daha ısrarla dile getirilmesinden kaynaklanıyor. Nedir bu? Samimiyetsiz, riyakâr ve popülist bir söylem; Cumhur İttifakı ile mafya organizasyonlarını yan yana getirebileceğini düşünen samimiyetsiz, riyakâr bir söylemle gerçekleştirilen algı yönetimi. Israrla ve inatla Cumhur İttifakı’nı, İnfaz Yasası’ndan yararlanarak çıkan ve uzun yıllar, ömrünün neredeyse yarısını cezaevinde geçiren bir şahıs üzerinden Milliyetçi Hareket Partisini ve Cumhur İttifakı’nı yaralama gayretine giren samimi olmayan bir gayreti görüyoruz.Öncelikle şunu ifade etmek isterim: Adı geçen şahsı tanımıyorum, kendisiyle bir hukukum yok, birçok milletvekili arkadaşımızın da olduğunu zannetmiyorum. Ancak kendisine isnat edilen eylemlerden dolayı uzun yıllar bedel ödemiş, sağlık sorunları yaşamış ve bugün kişiye özel olmayan bir yasal düzenlemeyle İnfaz Yasası’ndan yararlanmak suretiyle, belki de Allah uzun ömürler versin, hayatının son çeyreğini geçiren bir kişiyi sürekli siyaset malzemesi hâline getirmek oldukça çirkin bir durum.”

Bulut ayrıca CHP’ye devrimci önder Mahir Çayan’ın isminin bazı yol ve köprülere verilmesi ile ilgili daha önce verdiği kanun teklifi üzerinden yüklendi.

MHP’li Yücel Bulut’un konuşması sonrası MHP ve CHP arasında tartışma çıktı.

İlk olarak sözü alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç şunları söyledi:

“Hatibin konuşması 12 Eylül öncesi evlatlarımı birbirine kırdıran konuşmanın temelidir. Hatibin konuşması Türkiye Büyük Millet Meclisinde, şu anda bütçenin görüşüldüğü bir ortamda, birbirimize saygı ve sevgi çerçevesinde konuşurken 12 Eylül öncesi birbirimizle Türkiye’de yaratılan kavganın temellerine kurşun sıkılan konuşmanın da tam da kendisidir. Her kim ki Habur Sınır Kapısı’ndan teröristleri alıp da -hendekleri kazdırıp, menfezlere bombalar koyup- Türk askerinin, evladının şehit düşmesine göz yummuş ve onlarla birlikte bir ittifak içerisinde olmuşsa o zaman biz onları sonuna kadar eleştirmeye devam edeceğiz.Her kim ki 15-17 Temmuzda bu ülkenin ordusunun Genelkurmay Başkanını cezaevine alıp da PKK’lı terörist Şemdin Sakık’ın gizli tanıklığıyla o orduyu cezaevine düşürüp, darbeci generalleri getirdikten sonra hâlâ Hükûmet olup onlarla kol kola kim girmişse onları eleştirmeye devam edeceğiz. Türkiye’de helal süt emmiş herkesten, her vatan evladından cumhurbaşkanı olur ama Tayyip Erdoğan’dan olmaz.” diyen aklı alkışladık, bugün de o aklın o gün doğru bir şekilde tezahür ettiğini savunmaya devam edeceğiz.”

Engin Özkoç’un konuşması sonrası yaşanan karşılıklı sataşmaların ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Alaattin Çakıcı’nın cezasını çektiğini söyleyerek şunları kaydetti; "Bir hakikat vardır, Alaattin Çakıcı terörist değildir. Fazlasıyla, yirmi yıl cezaevinde kalmak suretiyle çekmiştir cezasını ne suç işlemişse. Hâlâ bunun, sanki nefes aldırmayacak, su içirmeyecek hâlde birtakım aleyhine propagandalarla tahriklerini yapan da Cumhuriyet Halk Partisi oldu. Şimdi, Alaattin Çakıcı terörist değildir ama Mahir Çayan teröristtir.”

Yaşanan tartışma sonrası oturuma 10 dakika ara verildi.