Gazetecilerin soyut gerekçelerle cezaevine girmesine yol açacak yeni Basın Kanunu düzenlemesinin geri çekilmesini isteyen muhalefetin bu talebi, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda reddedildi.

Meclis’te Basın Kanunu mesaisi
Fotoğraf: AA

Birgün/Ankara

AKP ve MHP Milletvekillerinin “sosyal medyaya düzenleme” kılıfıyla TBMM Başkanlığı’na sunduğu, gazetecilere soyut gerekçelerle hapis cezası öngören, basın kartları için yeni yasaklamalar getiren ve Basın İlan Kurumu’nun üye sayısını iktidar lehine yeniden düzenleyen kanun teklifinin görüşmeleri, muhalefetin itirazları eşliğinde başladı. Teklifin Anayasa’nın çok sayıda maddesine aykırı olduğunu bildiren CHP ve HDP Milletvekilleri, TBMM İç Tüzüğü’nde yer alan, “Komisyonlar, kendilerine havale edilen tekliflerin ilk önce Anayasa’nın metin ve ruhuna aykırı olup olmadığını tetkik etmekle yükümlüdürler. Bir komisyon, bir teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu gördüğü takdirde gerekçesini belirterek maddelerin müzakeresine geçmeden reddeder” hükmünün uygulanması için ayrı ayrı önerge sundu.

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, teklifin basın hürriyeti konusunda Anayasa’ya aykırı olacağını söylerken CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ise teklifin daha uzun süre tartışılması için alt komisyon kurulmasını istedi. CHP ve HDP’nin “Anayasa’ya aykırılık” önergeleri ve Adıgüzel’in alt komisyon kurulması teklifi AKP ve MHP Milletvekilleri tarafından reddedildi.

Basın Kanunu’ndaki düzenleme hakkında bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, yapılan bir haber nedeniyle hapis cezası alacak gazetecilerin en az üç, en çok altı yıl hapis tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da Kılıçdaroğlu’nun videosunu yayınladığı için RTÜK’ün Tele1, KRT, Flash ve Halk TV’ye verdiği cezaları hatırlatırken “Bilsinler ki bu devran böyle gitmez. Bunlar, bu karanlık düzene çanak tuttukları için o gün aydınlık düzenin hukuk düzeni altında hesap verecekler” dedi.

Muhalefetin eleştirilerinin ardından söz alan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı, AKP’li Hüseyin Yayman ise dezenformasyon konusunda farklı fikirler olmasına rağmen hukuksal bir çalışmanın yapılması konusunda ortak bir talep olduğunu öne sürdü ve “Hatalarımız varsa geri döneriz” dedi. İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen "Türk Basın Tarihini Yeniden Düşünmek Sempozyumu”nda konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise basının bir kısmının darbelere zemin hazırladığını öne sürdü.

TEKLİF YENİDEN ELE ALINSIN

Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan oluşan Medya Dayanışma Grubu, torba teklif hakkında bir bildiri kaleme aldı. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na sunulmak üzere hazırlanan bildiride, “Dezenformasyon düzenlemesi ile ilgili olarak gerekli kurumsal ve hukuki altyapının sağlıklı bir şekilde oluşturulabilmesi için” yasa teklifinin geri çekilmesi gerektiği kaydedildi. Medya Dayanışma Grubu, gazetecilerin yazdıkları haber nedeniyle cezaevine girmesine yol açacak 29’uncu maddenin teklif metninden çıkarılarak ayrıca ele alınması gerektiğini de dile getirdi.