Meclis’te EYT protestosu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020 yılı bütçesi görüşüldü. HDP ve CHP’li milletvekilleri komisyonda açtıkları dövizler ve yaptıkları açıklamalarla Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), taşeron işçilerine kadro ve işsizlik sorunlarına dikkat çekerek, siyasi iktidarın politikalarını ve bütçeyi protesto etti.

HDP’li milletvekilleri komisyona ellerinde EYT yazan dövizlerle katıldı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da elinde EYT döviziyle HDP’ye destek verdi. Bu sırada AKP sıralarından CHP’li vekile “Teröre destek vermeyin” diye seslenildiği duyuldu.
Komisyonda söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Zarar etmesine rağmen şehir hastanelerine kaynak ayıracağını ifade eden; 14 uçakla, yazlık kışlık saraylarla kamu gelirini kullanan, israfı her alanda yol eden AKP anlayışının Emeklilikte Yaşa Takılanlara yaklaşımı kabul edilemez” dedi.

İDDİALAR VE GERÇEKLER

CHP’li milletvekilleri ise AKP’nin taşeron işçilerine ve istihdama ilişkin verdiği sözleri hatırlatarak, hükümeti şu dövizlerle protesto etti: “İddialar: Taşerona kadro verdik. Gerçekler: Taşerona ayrım devam ediyor”, “İddialar: İşsizlik fonu işçi ve işverenin ortak fonudur. Gerçekler: İşsizlik fonu işçiye ait bir fondur”, “İddialar: İstihdamı 2,5 milyon artıracağız. Gerçekler: İşsiz sayısı 8 milyona çıktı.”

ŞİRİN ÜNAL’A TEPKİ

Muhalefet partilerinden vekiller, evinde çalıştırdığı göçmen işçinin şüpheli ölümüyle kamuoyunun gündemine gelen AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın komisyonda divan başkanı olmasına da tepki gösterdi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Ünal’ın evinde can veren göçmen ev işçisi Nadira Kadirova’nın sigortasız çalıştırıldığına dikkat çekerek, “Ünal’ın, evinde sigortasız işçi çalıştırıp aynı zamanda güvencesiz kadın emeğinin tartışıldığı bütçe görüşmelerinde divan başkanlığı yapması, en hafifinden etik değil. Bunu kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.

Ünal ise kendini şu ifadelerle ‘savundu’: “Milletvekili dokunulmazlığımı bir kenara bırakarak aile fertlerimle birlikte hem polise hem savcıya ifademi verdim. Bana geren bilgilere göre olay tamamen bir intihardır. Şizofrenik belirtileri vardı. Allah bu tür acıları inşallah size de yaşatsın.”

ERİL BİR BÜTÇE

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise komisyonda söz alarak kadın istihdamıyla ilgili sorunlara dikkat çekti. Kerestecioğlu, “Bütçe, eşitsizlikleri yok etmeyi hedeflemelidir. Ancak son dönemde özellikle eşitlik kavramına alerji söz konusu. Bakanlığın bütçesi de eril bir bütçe” dedi.