Meclis Genel Kurulu'nda yapılan bütçe görüşmeleri sırasında AKP'li milletvekilleri ile HDP'li Hüseyin Kaçmaz arasında FETÖ gerginliği yaşandı

Meclis'te FETÖ tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan bütçe görüşmeleri sırasında FETÖ tartışması yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sırasında söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, sokağa çıkma yasakları sırasında Cizre ve Silopi'de hayatını kaybeden sivilleri gündeme getirerek, "Sokağa çıkma yasakları döneminde sivilleri öldürenlerle Meclis'i bombalayanlar aynı kişiler" dedi.

Sivillerin orduya mensup kişiler tarafından öldürüldüğünü söyleyen Kaçmaz'a AKP sıralarından itiraz geldi. AKP'li vekiller 'bombalama ve ölümlerin sorumlusu PKK'' dedi.

AKP'lilerin itirazı üzerine Kaçmaz, "Orada doğan, büyüyen, olayları yaşayan benim, bırakın da bir kere de kimin yaptığına biz karar verelim. Gözümüzle gördük. Maalesef ki yapıldı, siz Türk ordusu yapmaz dediniz, birkaç gün sonra bu Meclis'i bombaladı" dedi.

Kaçmaz'ın sözleri üzerine AKP sıralarından itiraz sesleri daha da yükseldi. AKP Isparta Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç de Kaçmaz'ın sözleri üzerine "Türk Ordusu bombaladı gibi bir ifade kullandınız. Bombalama teröristler tarafından yapıldı" diyerek kullandığı ifadeleri düzeltmesini istedi.

Kaçmaz, ne demek istediğinin anlaşıldığını ifade ederek, "O dönem de askerin içinde hainler vardı. Burası bombalandığında da hainler vardı. Birileri Kürt meselesini kaşıyor. O zaman bunu söylediğinizde hemen sonrasında bu Meclis'i bombaladılar" dedi.

Tartışmanın büyümesi üzerine Meclis oturumuna ara verildi.

Oturuma verilen aranın ardından devam eden tartışmada söz alan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Suriye'de yapılan operasyonları hatırlatarak, "Bizim mehmetçiğimiz bırakın masum vatandaşlarımıza, cephede mücadelede terör örgütlerine dahi anne şefkatini gösterebilme kabiliyetine sahiptir" ifadelerini kullandı.

Tartışmanın devamında söz alan HDP İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç ise, sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği ilçelerde görev yapan komutanların isimlerini sayarak bu komutanların şu anda FETÖ'den cezaevinde yattığını hatırlattı.

Oluç, "Katliamları yapanlar ve sonra oradan uçak kaldırıp buraya gelip Meclis'i bombalayanlar FETÖ'den ceza aldılar. Şimdi bunu niye söylüyoruz. Orada büyük bir tezgah vardı ve bu tezgahın tartışılması engellendi" dedi.

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 'kontrol edemediğimiz güçler var" sözlerini hatırlatan Oluç, darbe girişimine karşı AKP'yi uyardıklarını ifade ederek, "Darbe dinamiğini harekete geçiren güçler var dedik. Uyardık. Haklı çıktık. Aynı komutanlar Meclis'e saldırdılar. Bunu anlatmaya çalıştık" dedi.

DHA