Meclis Başkanlığı için AKP’de Nabi Avcı, CHP'de Şafak Pavey ve Haluk Koç, MHP'de Ekmeleddin İhsanoğlu ve Murat Başesgioğlu'nun isimleri öne çıkıyor. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise adaylarının Dengir Mehmet Fırat olduğunu açıkladı. Başkanlık için ilk turlarda sonuç alınması beklenmiyor

Meclis’te ilk turlar nafile

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

Yeni Meclis Başkanı’nı belirlemek için 28 Haziran’da başlaması beklenen seçimlerin ilk turlarından koalisyon konusunda bir netlik olmaması nedeniyle sonuç alınamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi partiler, Meclis Başkanlığı için diğer partilerden de oy alabilecek ılımlı isimlerle ortaya çıkmaya hazırlanırken, kulislerde AKP’den Nabi Avcı, CHP’den Şafak Pavey ile Haluk Koç, MHP’den Ekmeleddin İhsanoğlu ile Murat Başesgioğlu’nun isimleri konuşuluyor. Dün partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise Meclis Başkanlığı için Dengir Mir Mehmet Fırat’ı aday göstereceklerini söyledi.

BAŞVURULAR YAPILACAK
Bugün TBMM’de 10 saat sürmesi beklenen yemin töreninin tamamlanmasının ardından 26’ncı Başkanı seçmek için süreç başlayacak. Adaylar, bugünden itibaren 27 Haziran cumartesi saat 24.00’e kadar başvurabilecek. Başvuru süresinin sona ermesinden sonra TBMM Danışma Kurulu’nun belirleyeceği takvim çerçevesinde turlara başlanacak.

Yapılacak gizli oylamaların ilk iki turunda seçilebilmek için üye tamsayısının üçte ikisi olan 367, üçüncü turda ise salt çoğunluk (276) aranacak. Üçüncü oylamada da hiçbir aday bu çoğunluğa ulaşamazsa dördüncü tura geçilecek. Dördüncü turda, üçüncü turda en fazla oyu alan iki aday yarışacak. Dördüncü oylamada en fazla oyu alan milletvekili, TBMM’nin yeni başkanı olacak. Bu sürecin 2 Temmuz’a kadar tamamlanması bekleniyor.

AKP’Lİ BAŞKAN OLASILIĞI
AKP’nin 258, CHP’nin 132, MHP ve HDP’nin 80’er milletvekili bulunması nedeniyle hiçbir parti sadece kendi oylarıyla ilk üç turda adayını seçtiremeyecek. Meclis Başkanı’nın hangi siyasi partiden olacağı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimden sonra görevlendirme yapacak olmasından dolayı gayri resmi koalisyon görüşmelerine göre şekillenecek. Bir uzlaşma zemini yakalanamaz; CHP, HDP ve MHP bir aday etrafında toplanamazsa yeni başkan AKP’li olacak.

'ILIMLI' İSİMLER BELİRLENDİ
TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partiler olası gelişmelere karşı tüm siyasi partilerin destekleyebileceği isimler üzerinde tartışmalarını sürdürüyor. Seçimlerin ardından ismi öne çıkan Deniz Baykal’ın Tayyip Erdoğan’la yaptığı ve tüm açıklığıyla partisine aktarmadığı görüşme dolayısıyla adaylığına tepki bulunduğu biliniyor. MHP’nin TBMM Başkanı adayı olarak ismi konuşulan Meral Akşener’in de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tepkisini çekerek ‘’Başkanvekilliğini bile kaybetti’’ açıklamasıyla adaylığı imkânsız hale geldi. AKP’de adaylık için Nabi Avcı’ya şans tanınıyor. Ayşenur Bahçekapılı ve Mustafa Şentop da konuşulan isimler arasında yer alıyor.

CHP’de Şafak Pavey, Haluk Koç ve Engin Altay’ın, MHP’de Ekmeleddin İhsanoğlu, Ruhsar Demirel ve Murat Başesgioğlu’nun isimleri konuşuluyor. Başesgioğlu için ‘siyasi tecrübesi’ ve ‘tüm siyasi partilere yakınlığı’ nedeniyle ‘en uygun aday’ nitelemesi yapılırken, İhsanoğlu ismiyle MHP, Cumhurbaşkanı adaylığı hatırlatması ile CHP’den destek sağlamayı hesaplıyor. HDP’de ise isim belirlendi. Dün partisinin grup toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ı aday göstereceklerini dile getirdi.

İNCE HESAPLAR YAPILIYOR
Siyasi partiler destekledikleri adayların seçilmesi için çeşitli hesaplar yapıyor. AKP’de; CHP, MHP ve HDP’nin bir araya gelemeyeceği umudu dillendiriliyor. CHP’nin adayının seçilebilmesi için MHP ve HDP’nin desteği gerekiyor ancak MHP’nin hiçbir koşulda HDP ile aynı çizgide görünmek istemeyeceği AKP’de yapılan değerlendirmeleri şekillendiriyor.

***

İlk başkan Deniz Baykal, divanda ise gençler olacak

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili olan 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçici başkanlık görevini yürütecek. Baykal’a, Başkanlık Divanı’nda en genç altı milletvekili dönüşümlü olarak eşlik edecek. En genç milletvekilleri ise şöyle: 1989 doğumlu HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, 1988 doğumlu AKP Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, 1987 doğumlu HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, 1987 doğumlu AKP İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, 1986 doğumlu HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve 1986 doğumlu AKP Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik.