Dışişleri Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Bektaş arasında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen serbest bırakılmamasına ilişkin bir tartışma yaşandı.

Meclis'te Kavala ve Demirtaş tartışması: "Bakan maalesef doğruyu söylemiyor"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş arasında tartışma çıktı.

Çavuşoğlu, bütçe sunumun ardından, muhalefet partilerinin eleştirilerine yanıt verdi. AİHM kararına rağmen tutukluluğu devam eden iş insanı Osman Kavala ile ilgili kararları hatırlatan muhalefete, Çavuşoğlu, "Avrupa Konseyi'nin kararlarına gelecek olursak. Şimdi burada, öncelikle şunu söylemek isterim; hukuki bir tespit. Türk mahkemeleri Kavala'yla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını uygulamıştır ve serbest kalmıştır. Ama Kavala hakkında başka davalar olduğu için, hapisten çıkmamıştır ama o ilgili karar uygulanmıştır" dedi.

HDP'li milletvekilleri ise uluslararası sözleşmelere vurgu yaparak, Türkiye'nin, AİHM kararlarına uymadığı eleştirisi getirdi.

meclis-te-kavala-ve-demirtas-tartismasi-bakan-maalesef-dogruyu-soylemiyor-955202-1.
Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun “AİHM kararı uygulamıştır ve Kavala serbest kalmıştır. Kavala hakkında başka davalar olduğu için hapisten çıkmamıştır” sözlerini eleştiren HDP'li Beştaş şunları söyledi:

“Kavala serbest bırakıldı dedi. Dehşet bir şey gerçekten. Belli ki Cumhurbaşkanı, 'Benim söylediklerimin dışına çıkma' demiş. Kavala hakkında bir odada tahliye kararı verildi, diğer odada hâkime tutuklama kararı verdirildi. Demirtaş'a bir odada mahsup kararı verildi, diğer mahkemeye talimat verildi, mükerrer tutuklama verildi. İşte dünyanın gözünün içine baka baka bu hukuksuz, bu yargıyı silah olarak kullanma yöntemi AİHM'e sökmüyor. Bu sahteciliktir, bu suçtur. Hem Kavala hem de Demirtaş için Bakan maalesef doğruyu söylemedi. Onu suçlamıyorum, söyleyemiyor yoksa Bakanlıktan olacak.”

'SİZLER DE PKK YÜZÜNDEN DOĞRULARI SÖYLEMİYORSUNUZ'

Beştaş'ın kendisine yönelik sözlerine cevap veren Bakan Çavuşoğlu ise, “Benim Cumhurbaşkanım her zaman doğruyu söylememi ister” dedi ve HDP'ye hitaben, “Sizler de PKK yüzünden doğruları söylemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yeniden söz alan Beştaş, Dışişleri Bakanı'nın kullandığı dili talihsiz bulduğunu belirterek şöyle konuştu: “Belki de bir itiraftı; “Ne yapayım ben Cumhurbaşkan'ın söyledikleri dışına çıkamıyorum. Her gün 'AİHM kararlarına uymayacağız' diyen bir Cumhurbaşkanı varken, ben Dışişleri Bakanı olarak nasıl gelip burada göğsümü gereyim, bu kararlar uygulanacak” demiş olduğunu varsayıyorum. Maalesef dış politikamız bir kez daha gördük; dün düşman dediklerimiz bugün dost; dün dost dediklerimiz bugün düşman olmuş. Yanardöner bir dış politika var. HDP olarak kıblemiz bellidir.”

ANKA-DHA-Gazete Duvar