Meclis‘ten bakanlara ‘saygınlık’ çıkışı

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildikten etkinlik alanı azalan TBMM’de milletvekillerinin tek denetleme mekanizması olan yazılı soru önergeleri, Meclis yönetimi ile Bakanları karşı karşıya getirdi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, “Yanıtlar, 100 yaşındaki Meclis’in saygınlığını zedeliyor” diyen İyi Partili Muhammet Naci Cinisli’ye, “Cumhurbaşkanlığı yardımcısı ile bakanlara zamanında yanıtlanmayan önergeler için 229 ayrı yazı gönderildi” dedi.

Meclis’in bu yıl yüzüncü yaşını kutladığını ancak son dönemde itibarını yitirdiğini kaydeden İyi Parti Milletvekili Naci Cinisli, Cumhurbaşkanlığının ve Bakanların yazılı soru önergelerine yanıt vermediğini dile getirdi. Milletvekillerinin dikkate alınmadığını vurgulayan Cinisli, Mustafa Şentop’a, Anayasa’ya uygun hareket edilmediğini kaydetmek için Yürütme organlarına yazılı tenkitte bulunmak gündeminizde midir?” diye sordu.

Önergeye yanıtı TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç verdi. Birçok kez önerge muhatapları ile temasa geçildiğini ifade eden Bilgiç, “5 Kasım itibariyle Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlara yöneltilmiş olan ve süresi içinde cevaplandırılmayan yazılı soru önergeleri, 120 ayrı gelen kağıt listesinde ilan edilmiş olup bu durum gönderilen 229 ayrı yazı ile bildirilmiştir” dedi. Yürütme organına, “saygınlık” hatırlatmasıyla bildirimlerde bulunulduğunu bildiren Bilgiç, “Yazılı soru önergelerine süresi içerisinde cevap verilmesi ve verilecek cevapların TBMM’nin saygınlığına uygun olacak şekilde soruları tam olarak karşılayan, yeterli ve tatminkar nitelikte hazırlanması gerektiği iletilmiştir” ifadelerini kullandı.

Yeni hükümet sistemi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a saraydaki işleyişle ilgili soru önergeleri sunabilen milletvekilleri, bu yöntemden çoğunlukla “eli boş” ayrıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, kendisine yöneltilen soruların tamamına yakınını yanıtsız bıraktı. Oktay, Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımında olan uçakları ve araçları soran milletvekillerine bile “Bu konu Cumhurbaşkanlığı’nın yetki alanına girmemektedir” yanıtını verdi.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise milletvekillerinin sorularını “link yöntemi” ile yanıtlayan ilk bakan oldu. Önergelerin neredeyse tamamına internet adresleri ile yanıt gönderen Albayrak’ın bu yanıtların çoğu zaman soruyla da ilgili olmadı.