Manisa’nın Soma İlçesi Eynez bölgesinde 13 Mayıs günü yaşanan katliam gibi kazadan sonra kurulan TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu’nun üyeleri, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Holding A.Ş.’ye ait maden ocağına girdi

Meclis üyeleri katliam madenine indi

GÜLSEN CANDEMİR-SOMA

Milletvekilleri, ihmaller sonucu hayatını kaybeden 301 maden işçisine mezar olan yerin iki bin metre altına indi. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesi Eynez bölgesinde bulunan Soma Madencilikte yaşanan faciayı incelemeye gelen 14 kişilik komisyon heyeti, baret ve oksijen maskesi takarak katliam gibi kazanın yaşandığı ocağa indi.

Kazadan sonra 301 işçinin neden öldüğünü incelemek için kurulan komisyonda onu AKP’li dördü CHP’li, ikisi MHP’li ve bir HDP’li olmak üzere toplam 17 milletvekili bulunuyor. İncelemeye ise 14 vekil katıldı.

Vekiller önce madenin son durumu hakkında Soma A.Ş. Genel Müdürü Haluk Evinç’ten bilgi aldı. Heyet bilgi aldıktan sonra aşağıya madenin olduğu alana giderek, madene girmeleri için gerekli olan oksijen maskesi, baret ve çizmelerini aldı. Kısa bir bilgilendirmeden sonra vekiller, komisyon görevlisi olan Hacettepe Üniversitesi Maden İşletme Ana Bilim Dalı Başkanı uzman Prof. Dr. Bahtiyar Ünver ve maden yetkilileri ile yerin bin 700 metre altına indiler. Heyetin madendeki incelemeleri sürüyor.

Komisyon daha önce, bölgedeki maden işçileri ile görüşmüş, kazanın olduğu madenin hemen yakınında yer alan İmbat Madencilikte incelemeler yapmıştı. Üç günlük ziyaret sonunda elde edilecek bilgilerin de rapora eklenerek, rapora son halinin verilmesi bekleniyor.

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi milletvekilleri üç günlük program çerçevesinde Soma madenindeki incelemelerinin ardından Işıklar maden ocağında incelemelerde bulunacak. Bugün ise, Soma A.Ş. Müessese müdürü Ali Haydar Sakik, İmbat Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici’den bilgi aldıktan sonra akşam saatlerinde de kazayı yaşayan ve kazadan sağ kurtularak şimdi hayatta olan işçiler ile görüşerek kaza anını detaylarını olayın canlı tanıklarından dinleyecekler.

Programın son günü olan cumartesi ise, komisyon üyesi milletvekilleri Aliağa Şakran 1 ve 2 nolu T Tipi cezaevinde kalan aralarında Soma Holding yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, Soma holding maden işletmeleri genel müdürü Ramazan Doğru ve Soma Eynez İşletme Müdürü Akın Çelik’in de olduğu sekiz tutuklu ile görüşecek.