Mecliste Srebrenitsa soykırımı kavgayla anıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 8 bin 372 Boşnak Müslümanın katledildiği Srebrenitsa oykırımını, 21’inci yıldönümünde tartışmalı bir oturumla andı.Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmaya yanıt veren Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 11 Temmuz 1995’teki katliam için “BM Barış Gücü ve NATO katliama göz yumdu” dedi.

Türkeş’in ardından muhalefet grup başkanvekilleri, TBMM İçtüzüğü’ne göre parti gruplarına söz hakkı doğduğunu savundular. AK Parti yöneticilerinin itirazları nedeniyle tartışma yaşandı. Oturumu yöneten HDP’li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan usul tartışması açtı. Buldan parti gruplarına söz vermeye hazırlanınca AK Parti’den tepki yükseldi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “İçtüzüğü ihlal ediyorsunuz” diye bağırırken, diğer AK Partili Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Buldan’ı Meclis Başkanı’na şikâyet edeceğini söyledi. AK Partili Muş, “Burayı kafanıza göre yönetemezsiniz, orada oturamazsınız” deyince, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken “Tehdit ediyorsunuz” karşılığını verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de AK Parti yöneticilerini Buldan’a hakaret etmekle suçladı.

Hepimize yazıklar olsun

Gerilim yükselince oturuma ara veren Buldan, arka odada grup yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından uzlaşma sonucu partilere 5’er dakika söz verdi. MHPKocaeliMilletvekili Saffet Sancaklı, “Bu tartışmayı kınıyorum ve hepimize yazıklar olsun diyorum. Srebrenitsa’yla ilgili herkes bir şey söylese çok mu bir şey olacaktı yani” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, “Hepimizin hemfikir olduğu bir konuyu bile sulandırma noktasına getirdik” görüşünü seslendirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Halen DNA eşleşmesini bekleyen binlerce cenaze var kimliği belirsiz mezarlarda. Böyle bir katliamı konuşuyoruz. Barış Gücü’nün 30 Hollandalı askeruğruna bir halkı teslim ettiği bir katliam. Aradan 21 yıl geçmiş, insanlar hâlâ yakınlarından bir kemiğin peşinde” dedi.