Medeni'nin ağabeyi: Vur emri veren komutan ortaya çıkarılsın

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde iki yıl önce kalekol yapımı protestosunda jandarma kurşunuyla öldürülen Medeni Yıldırım'ın ailesi, yürütülen soruşturmada tetiğe basan askerin değil, vur emri veren komutanın ortaya çıkarılmasını istediğini söyledi.

T24'ten Veysi Polat'a konuşan Medeni Yıldırım'ın ağabeyi Mehmet Yıldırım, “Kardeşim çözüm süreci ile birlikte yapımı hızlandırılan kalekol yapımlarına yönelik protestolar sırasında katledildi. Üzerinde ‘Savaş değil barış istiyoruz’ yazılı pankartın arkasında yürürken kurşunlandı. Açılan soruşturma ağır aksak sürse de yine de gelişmelerden umutluyuz. Ancak geçmişteki Lice katliamı, Gezi gibi davalara baktığımızda endişelerimiz de var" dedi.

Gezi Direnişi ile eşzamanlı olarak meydana gelen olayın ardından Medeni, Gezi eylemcileri tarafından da sahiplenmişti. Medeni'nin öldürülmesinden iki yıl sonra yapılan savcılık keşfinde hangi kulübeden ateş açıldığının tespiti edilmeye çalışıldığını belirten Mehmet Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "Biz kurşunun karakolun üst tarafındaki gözetleme kulesinden geldiğini düşünüyorduk ancak daha çok nizamiyenin sağ tarafından nöbetçi kulübesi üzerinde duruldu. Biz tetiğe basanın değil barışçıl bir etkinlikte tetiğe bas emrini veren komutanın ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki asker, emir gelmeden tetiğe basmaz. Medeni’nin katili bulunmakla içimiz rahatlamaz. Esasen tetiği çeken komutan kimse hesap versin. Katliama sabep olanların yargılanmasını istiyoruz.”

Anne Fahriye Yıldırım ise “Oğlumun katilleri bir an önce bulunsun. Umarız son can kaybımız olur. Medeni öldü, başka evlatlar ölmesin” dedi.

Habere göre soruşturmayı yürüten Lice Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, olay esnasında karakolda bulunan 7 asker için Lice Kaymakamlığı’ndan soruşturma izni istedi. Kaymakamlık İdare Kurulu Bürosu, 27 Ağustos 2013 tarihinde verdiği kararında askerlerden Kayacık J. Ütğm Krk. K. Mustafa Öztürk ve Jandarma Özel Harekat Tim Komutanı Seyit Ahmet Yurtoğlu için “Görevi kötüye kullanmak” gerekçesi ile soruşturma izni vermişti.