Basın meslek örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda ortak mücadele vurgusu dikkat çekti. TGC’den yapılan açıklamada “Medya iktidar denetimindeyken özgür bir basından söz edemiyoruz” denildi.

Medya iktidar denetimine girdi  özgürlükten söz etmek imkânsız

Haber Merkezi

Basın meslek örgütleri, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününe dair yayımladıkları açıklamalarda ortak mücadele vurgusunda bulundu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), DİSK Basın-İş ve Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği’nden yapılan açıklamalarda basın özgürlüğüne yönelik her türlü baskıya karşı ortak tutum alınması gerektiği ifade edildi.

MEDYANIN YÜZDE 90’I İKTİDAR DENETİMİNDE

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, iktidarı cezaevindeki gazetecileri özgür bırakmaya, gazetecilik faaliyetini engellemekten, gazetecileri hedef gösteren, fiziksel saldırıya yol açan nefret söyleminden vazgeçmeye çağırdı: “Medya kuruluşlarının yüzde 90’ının iktidarın denetimi altında olduğu, 12 bin gazetecinin işsiz bırakıldığı, yazdıkları ve düşünceleri nedeniyle haklarında binlerce dava açıldığı, 43 gazetecinin hapishanede olduğu Türkiye’de özgür bir basından söz edemiyoruz.”

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş ise 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin ortak basın açıklamasında bulundu.

Yapılan açıklamada, düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin giderek sınırlandığı ifade edildi: “Bu hakların kullanımı otoriter yöntemlerle cezalandırılmakta. Göreceli durumlar söz konusu olmakla birlikte otoriter yönetim eğilimi, Dünya genelinde hâkim anlayışa dönüşmüş durumda. Covid-19 salgını da bu yöndeki gidişata meşruluk kazandırma amacı olarak görülmekte ve her türlü ayrımcı politika normalleştirilmek istenmektedir.”

BİK 212 GÜN İLAN KESME CEZASI VERDİ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde “Basın Belada” başlıklı bir açıklama yayımladı.
TGS’nin açıklamasında sadece son bir yılda gazetecilere açılan davalar, soruşturmalar ve verilen cezalarla uğradıkları hak ihlalleri paylaşıldı:

“Gazeteciler toplam 226 yıl 8 ay 25 gün hapis cezasına mahkûm edildi.
128 davada 274 gazeteci yargılandı.
101 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
44 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı.
23 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi.
57 gazeteci toplamda 144 gün gözaltında kaldı.
6 gazeteci gözaltında darp edildi.
62 haber sitesine erişimin engellenmesine karar verildi.
322 basın kartı iptal edildi.
BİK gazetelere toplam 212 gün ilân kesme cezası verdi.
43 gazeteci hâlâ cezaevinde tutuluyor.”