29 Ekim'i kutlamak için alanlara çıkanlara polisin müdahalesi medyanın da gündemindeydi. Yandaş medya konuyla...

29 Ekim kutlamalarının yasaklanması ve kutlamak isteyenlere karşı polisin sert müdahalesi dün medyanın da gündemindeydi. Anaakım ve yandaş medya konuyla ilgili haberlerinde yaşanan olayları verirken yandaş medyanın 'resmi' kutlamaları geniş biçimde görüp polis müdahalesinin yaşandığı kutlamalara ise kısa biçimde yer vermesi ise dikkat çekti. Özellikle Cemaat'e ve AKP'ye yakınlığı ile bilinen gazeteler kutlamalarla ilgili haberleri 'resmi' kutlamalar üzerinden verirken polis müdahalesini ise 'Tatsızlık, gerginlik vb' ifadelerle geçiştirdi.
İşte, gazetelerden bazı başlıklar:
Akşam gazetesi, Anıtkabir'e yürümek isteyenlere yapılan polis müdahalesini 'Ne bu şiddet, bu celal' başlığıyla manşete taşıdı.


Cumhuriyet, saldırıyı, 'Yasakçıların barikatı yıkıldı' manşetiyle haber yaptı.
Hürriyet, 'İlklerin bayramı' başlığını kullandığı Çankaya resepsiyonu haberinin altında, 'Gitti ve Geçti' başlıklı ana manşetinde, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun baritatı nasıl aştığını okurlara aktardı.
Milliyet, Çankaya resepsiyonu için 'ilklerin gecesi' başlığını kullanırken, ana haberi 'Ulus'ta gerilim' başlığıyla verdi.
Posta, 'Devlerin töreni' başlığıyla verdiği haberde Çankaya Resepsiyonunu katarırıken, Ankara'daki yürüyüşü de 'Milletin töreni' başlığıyla verdi.
Radikal, “Gazlı kutlama, 'Resmi' kutlama” başlığını kullandı.
Sabah, 'Ata'nın evinde barış gecesi' manşetiyle, Çankaya'daki kutlamayı manşetine taşırken, Ankara'daki olayları ana sayfada bir başlıkla gördü.
Sözcü, '89 yıllık 'Cumhuriyet böyle zulüm görmedi' üst başlıklı haberinde “Cumhuriyet'e kara leke” manşetini kullandı.
Star, '29 Ekim coskuyla kutlandı. Alternatif kutlamada olaylar vardı' üst başlıklı haberine, 'Coşku ve arbede' manşetini attı.
Taraf, haberde, 'Bu kafayla 2023 biraz zor' başlığını kullandı.


YANDAŞ BASIN TEK SES!
Yeni Akit, dün, 'anarşi' çıkartmaya çalışıyorlar başlıklı haberlerine karşılık bugün 'Oyun bozuldu' manşetiyle yayınlandı. Gazete, Çankaya'daki resepsiyonu da, 'Köşk cumhuru kucakladı' başlığıyla verdi.
Yeni Şafak, 'Cumhuriyete yakışmadı' başlıklı manşet haberinde, 'demokrasi adına ilklerin yaşandığı bayrama muhalefetin gölge düşürdüğü' yorumunu yaptı.
Zaman, 'İlklerin bayramı' haberinde resmi kutlamaları manşete taşırken, Ankara'daki olayları, 'Cumhuriyet coşkusuna yakışmadı' başlığıyla verdi.

***

Dış basının müdahale yorumu

Ankara Valiliğince yasaklanan Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılanlara karşı polis tarafından biber gazı ve tazyikli su kullanılması dış basında da yankılandı. Dış basın, haber ve yorumlarında "Türk polisi, laiklik yanlısı yürüyüşünü engellemek için göz yaşartıcı gazı kullandı", "Muhalefet, ülkenin laik geleneğinin tehdit altında olmasından korkuyor" gibi görüşleri dile getirirken Türkiye'deki "ayrışmaları"na da vurgu yaptı.

‘ÜLKEDEKİ AYRIŞMA GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ’
New York Times gazetesi, "Polis, Cumhuriyeti Bayramı'nın kutlandığı Pazartesi günü Ankara'da protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı. Bayram, ülkenin ayrışmalarını daha fazla gözler önüne serdi" spotunu kullandığı haberinde, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonunda "görülmemiş" bir gelişmeye tanık olunduğuna, komutanların Cumhurbaşkanı'nın ve Başbakanının türbanlı eşlerinin yan yana geldiğine dikkat çekti.


‘YASAĞA MEYDAN OKUDULAR’
İngiliz Guardian gazetesi, "Türk polisi, laiklik yanlısı yürüyüşünü engellemek için göz yaşartıcı gazı kullandı" başlıklı haberinde "Türk başkenti Ankara'da polis, laik Türk cumhuriyetinin kuruluşunun kutlandığı yasa dışı bir protesto gösterisine karşı göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı" diye yazdı. Gazete, "İslami eğilimli hükümete muhalefet, ülkenin laik geleneğinin tehdit altında olmasından korkuyor ve bu nedenle yasağa, Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Atatürk mozolesine yürüyerek meydan okudu" yorumunu da yaptı.

"POLİSİN MÜDAHALESİNİ PROTESTO ETTİ"
BBC Türkçe Servisi de, Ankara'da onbinlerce kişinin katıldığı 29 Ekim yürüyüşüne polis gaz ve basınçlı suyla müdahale ettiğini belirterek "Alanda bulunan on binlerce kişi, polisin müdahalesini protesto etti ve "Faşizme karşı omuz omuza' sloganları attı. Bazı göstericilerin polis panzerlerinin üzerine çıkarak, Türk bayrağı ve Atatürk posteri astığı görüldü" dedi. ANKA