Sanatçı Mehmet Atak’ın, vicdani retçi Mehmet Bal’ın tutuklanmasını protesto etmek üzere düzenlenen basın açıklamasının ardından güvenlik güçlerinin kötü muamelesine maruz kalmasıyla...

Sanatçı Mehmet Atak’ın, vicdani retçi Mehmet Bal’ın tutuklanmasını protesto etmek üzere düzenlenen basın açıklamasının ardından güvenlik güçlerinin kötü muamelesine maruz kalmasıyla ilgili imza kampanyası başlatıldı.  Atak’ın İstanbul Valiliği İnsan Hakları Kurulu’na 4 saat keyfi olarak gözaltında tutulduğunu ve ilgililerden şikayetçi olduğunu bildirdiği dilekçesine aralarında Ali Nesin, Baskın Oran, Eren Keskin, İsmail Beşikçi, Temel Demirer ve Tanıl Bora’nın da yer aldığı çok sayıda aydın, sanatçı ve sivil toplum örgütü üyesi destek verdi.

 

‘TEBLİGATI GÖSTERMEDİLER’

Dilekçesinde, “Şikayetçi olduğum emniyet görevlilerinin kimler olduğunun tespitini ve haklarında gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyorum” diyen Atak, şunları kaydetti: “Sivil giyimli kişiler tarafından kimliğimin istenmesi üzerine ben de kimlik görmek istedim. Kişi, baktığım kimliğe göre komiserdi. Bunun üzerine kimliğimi neden istediğini sordum. Bana savcıdan tebligat geldiğini söyledi. Savcılık tebligatını görmek istediğimi söyledim. Ancak sinirlenen ve tebligatı göstermeyen kişi kimliğimi alarak gitti. Bu arada zorla ve tanımadığım üç kişiyle birlikte bir ekip aracına bindirilmeye çalışıldım. Niçin ekip aracına alındığımın gerekçesini sordum. Kimse bir şey söylemedi. Bunun üzerine nereye götüreceklerini söylemedikleri sürece binmeyeceğimi belirterek diretince ‘Taksim Karakolu’na dediler.”

 

‘NEDEN GÖZALTINA ALINDIM?’

Taksim Karakolu’na niçin getirildiğini ve neden gözaltına alındığını hiç kimsenin söylemediğini belirten Atak, şöyle devam etti: “Haklarımı kimse bana okumadı. Gözaltına alındığımı bir yakınıma telefon edip bildirmek isteyip istemediğim sorulmadı. Su dahi içmeden tam 4 saat gözaltında tutuldum. Herhangi bir biçimde avukat isteyip istemediğim veya kendi tanıdığım bir avukatı çağırıp çağırmayacağım veya gelen kişiyi avukat olarak kabul edip etmediğim dahi sorulmadan çağırılan Avukat Fazıl Ahmet Tamer geldi ve bana yardımcı oldu.”

 

‘ZORLA İMZALATACAKLARDI’

Karakolda “halkı askerlikten soğutmak amacıyla slogan attırmak” gerekçesiyle tutulan tutanağın zorla imzalatılmaya çalışıldığını ifade eden Atak, şunları kaydetti: “Slogan atmayan biri olarak zorlamaları reddettim. Mecburen götürdükleri Taksim İlk Yardım Hastanesi"ndeki doktora, fiziksel temasa maruz kaldığımı belirttim. Tutanağa yazmasını istedim. Geçiştirmek istedi. Israr ettim. Bu kez ‘darp var mı?’ diye muayene etti. Darp izi yaratacak şekilde ve şiddette bir temasa maruz kalmadığımı ama iki kez kolumdan tutularak, bir kez sırtımdan itilerek fiziken kötü muamele gördüğümü belirterek bunun tutanağa yazılmasında ısrar ettim. Ancak yazılıp yazılmadığı konusunda bir bilgim bulunmamaktadır.”

ÖZLEM ZORCAN ANKARA