Meksika'da Ulusal Göç Enstitüsü’nde meydana gelen ve 39 kişinin öldüğü yangınla ilgili "cinayet soruşturması" başlatıldı. Olayla ilgili 8 şüphelinin belirlendiği, şüphelilerden 5'inin ise Ciudad Juarez'deki tesiste güvenlik görevlisi olduğu açıklandı.

Meksika'da göçmen merkezinde 39 kişinin öldüğü yangınla ilgili "cinayet soruşturması" başlatıldı
Fotoğraf: AA

Meksika’nın Amerika Birleşik Devletleri sınırında bulunan Meksika Ulusal Göç Enstitüsü’nde çıkan yangına ilişkin savcılar harekete geçti.

39 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan yangına ilişkin başlatılan soruşturma başlatıldı.

BBC'nin haberine göre, tesisin içindeki güvenlik kameralarından alındığı bildirilen 30 saniyelik videoda, alevler odayı sardığı esnada bir kişinin kapıyı açmaya çalıştığı ancak birkaç korumanın dışarıda dolaştığı görülüyor.

Yangınla ilgili "cinayet soruşturması" başlatan savcılar, yangında 39 kişinin ölümünden sorumlu olduğu düşünülen 8 şüphelinin belirlendiğini aktarırken, şüphelilerden 5'inin Ciudad Juarez'deki tesiste güvenlik görevlisi olduğu bilgisini paylaştı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador da sorumluların yasalara uygun biçimde cezalandırılacağını söyledi.

YANGINI SIĞINMACILARIN BAŞLATTIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Obrador, yangına "sınır dışı edilmek için bekletilen sığınmacıların" sebep olduğunu savunarak, "Protesto olarak sığınağın kapısına şilteler koyup ateşe verdiler ve bunun yaşanan korkunç trajediye neden olacağını düşünmediler. Sınır dışı edileceklerini öğrendikleri için bunu yaptıklarını düşünüyoruz" açıklaması yapmıştı.

Ayrıca Meksikalı yetkililer, yangın sırasında tesiste çoğunluğu Guatemala'dan olmak üzere Kolombiya, Ekvador, El Salvador, Honduras ve Venezuela'dan gelen toplam 68 göçmenin bulunduğunu söylemişti.

Meksika, Covid-19 salgını döneminde ABD'nin baskısı sonucu göçü engellemek için kısıtlamaları artırmış ve bu nedenle sınıra yakın tesislerde tutulan sığınmacıların sayısı oldukça artmıştı.

(AA)