Meksika’da göçmenlerin sınıra yaptığı yolculuk faciayla sonuçlandı. Kamyonun yolda devrilmesi sonucu  54 göçmen hayatını kaybetti. Göçmen kuruluşlarından ‘Bizi öldüren, yanlış göç politikaları’ tepkisi geldi.

Meksika’da göçmenlerin sınıra yolculuğu faciayla sonuçlandı: Kaza değil cinayet

Dış Haberler Servisi

Dünyada en yoğun göç akışının olduğu ülkelerden biri olan Meksika’da insanlık dışı koşullara sürüklenen göçmenlerin bir umut yolculuğu daha trajediyle sonuçlandı. Ülkenin güneyindeki Chiapas eyaletinde ABD sınırına gitmek isteyen göçmenleri taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu en az 54 kişi hayatını kaybetti, 115 kişi yaralandı.

YÜZLERCE GÖÇMEN KAMYON KASASINDA

Eyalet yetkilileri kamyonun keskin bir virajı almaya çalışırken kaza yaptığı, kaza esnasında kamyonun kapaklarının açıldığı ve 49 kişinin olay yerinde beş kişinin de tıbbi müdahaleye rağmen hayatını kaybettiği yönünde bilgiler paylaştı. Görgü tanıkları ise yaralılar arasında çok sayıda çocuğun da bulunduğunu bazı çocukların ise ebeveynleri olmadan seyahat ettiğini söyledi. Chiapas sivil savunma örgütünden Luis Manuel Garcia, 83’ü erkek 22’si kadın 105 kişinin yaralandığı olayın, Meksika’da şimdiye kadarki en kötü göçmen facialarından biri olduğunu söyledi. Hayatını kaybeden göçmenlerin çoğunlukla Honduras ve Guatemala’dan geldiği kaydedilen açıklamada, Guatemala’yla komşu eyalet olan Chiapas’ın göçmenlerin geçiş noktalarından biri olduğu da hatırlatıldı. Guatemala hükümeti faciada hayatını kaybeden ve yaralanan yurttaşların güvende olması için her türlü imkanların sağlanacağını açıkladı.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, olaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada kazayı "acı veren bir olay" olarak tanımladı ve yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diledi. Meksika Cumhuriyet Başsavcılığı kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken, soruşturmanın birçok kamu ve kuruluşun desteği ile yürütüldüğünü kaydetti. Ancak kazayı yapan kamyon şoförünün kim olduğuna ilişkin bilgi paylaşılmadı. Chiapas Eyalet Valisi Rutilio Escando da göçmenlerle dayanışma içinde olduklarını açıklayarak "Kazadan kimin sorumlu olduğunu kolluk kuvvetleri belirleyecek” dedi. Meksika Ulusal Göçmenlik Enstitüsü de kazada yaralanan göçmenlere insani yardım, barınma, temel gıda sağlanacağını açıkladı.

GÖÇMENLER GÜVENSİZ YOLCULUKLARA İTİLİYOR

Yaşanan trajedi ülkede göçmenlere yardım kuruluşlarının da tepkisini çekti. Meksika’da yaklaşık 400 göçmenin ABD sınırına yürüyüşüne öncülük eden Pueblo Sin Fronteras (Sınır Tanımayan Halklar) grubunun sözcüsü Irineo Mujica, göçmenlerin güvencesiz koşullarından ötürü Meksika hükümetini suçladı. Mujica, "ABD’ye varmak için kuzeye seyahat eden göçmenleri ABD’nin baskısıyla engelleyen yönetim göçmenleri güvensiz yolculuklar yapmaya itti ve bu tür bir trajediye yol açtı. Bizi öldüren yanlış göç politikalardır" açıklaması yaptı.

Orta Amerika ülkelerinden binlerce kişi her yıl Meksika üzerinden ABD’ye varmaya çalışıyor. Dünyanın en tehlikeli göç yolculuklarından birisi olarak kabul edilen ABD-Meksika sınır hattında göçmenler insan kaçakçılarının ve uyuşturucu çetelerinin insafına terk ediliyor.

Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, yalnızca bu yıl içinde en az 650 göçmen ABD-Meksika sınırını geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. IOM’a göre, raporlara geçmeyen çok daha fazla ölümün bu göç rotasında yaşandığı tahmin ediliyor.

TRUMP’IN MUTABAKATI YENİDEN YÜRÜRLÜKTE

ABD Başkanı Joe Biden ise göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için eski başkan Donald Trump döneminde uygulanan Meksika’da Kal protokolünü yeniden devreye sokmuştu.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada, göçmenleri Meksika sınırında bekletme üzerine planlı protokolün yeniden başlatıldığı ve Meksika hükümetinin de buna onay verdiğini duyurmuştu. Protokole göre, göçmenler göç başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana’da süresiz olarak bekletiliyor. Ancak sınır kentindeki göçmen merkezlerinde insanlık dışı koşulların olduğu ve çokça insan hakları ihlalleri yaşandığı geçen yıl gündeme gelmişti.

Biden göreve başladığı 21 Ocak’ta imzaladığı ilk kararname ile "Meksika’da Kal" protokolünü yürürlükten kaldırmış ancak geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, protokolün "insani bir sığınma sistemi" olarak yeniden düzenlenebileceğini ifade etmişti.