Meksika'nın Guerrero eyaletinin Ayahualtempa köyünde yerliler, uyuşturucu kartellerine karşı mücadele etmek ve çetelerin baskısından kendilerini korumak için silahlanıyor.

Meksika’da köylüler, uyuşturucu kartellerine karşı silahlanıyor

Meksika’nın Guerrero eyaletinin Ayahualtempa köyündeki yerliler, uyuşturucu çetelerine karşı kendilerini savunmak, köy baskınlarını önlemek ve onlara karşı mücadele etmek için silahlanıyor.

Köylüler ayrıca, kartellere karşı bazı çocuklara da silah eğitimleri veriyor.

2019’dan bu yana en az 9 köylünün öldürüldüğü bölgede, Los Ardillos adında yerel bir uyuşturucu çetesi köye sık sık baskınlar düzenliyor.

AFP'nin aktardığına göre, öz savunma kapsamında eğitim alan köylüler, bu eğitimlere mecbur kaldıklarını çünkü yetkililerin şikayetlere kulak tıkadığını belirtiyor.

Öz savunma lideri Bernardino Sanchez, şimdiye kadar yetkilerden herhangi bir yardım görmediklerini belirterek, “Hükümet buraya geleli ve bizi destekleme sözü vereli 15 ay oldu. Şimdiye kadar yetkilerden herhangi bir yardım görmedik” dedi.

“LOS ARDİLLOS SİLAHLANMASAYDIM BENİ DE KAÇIRIRDI”

Öz savunmaya katılarak silahlı eğitim almak zorunda kaldığını belirten çocuklardan biri, “Eğitimlere başladığımda 15 yaşımdaydım şimdi ise 17 yaşıma geldim. Los Ardillos, sevdiklerimi kaçırdı, eğer silahlanmasaydım beni de kaçırırlardı. Okula gidemedim gitseydim beni de kaçırırlardı” diyerek yetkililere sesini duyurmaya çalıştı.

Meksika'nın güney Pasifik kıyısında bulunan Guerrero eyaleti, uyuşturucu ticareti üzerinden yapılan çete savaşları nedeniyle ülkenin en şiddetli çatışmalarına sahne oluyor.

Çetelerin köy baskınları ve uyuşturucu savaşları, 1990'lardan beri Guerrero'da ve son zamanlarda Michoacan eyaletinde öz savunma gruplarının çoğalmasına neden oldu.

Ülkedeki resmi verilere göre, hükümetin ‘uyuşturucuya karşı mücadele’ kampanyasını başlattığı 2006 yılından beri 300 binden fazla kişinin şiddet eylemleri sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı.