Google Play Store
App Store
Meksika hayvan işkencelerinin önüne geçiyor

Mexico City, deniz memelilerinin yunus parklarında tutulmasını, yunus gösterileri ve yunus terapisi seanslarında kullanılmasını yasaklayan bir dizi yasa ve yönetmeliği hayata geçiriyor.

Mexico City meclis oturumunda Hayvanları Koruma Kanunu tasarısı görüşmelerinde Çevre Komisyonu Başkanı Xavier López Adame'nin öncülüğünde karara bağlanan düzenlemeye göre;

Bundan böyle yunus ve balinaların da aralarında olduğu deniz memelileri, insanlarla etkileşimin yer aldığı yüzme programlarında, gösterilerde ve terapi seanslarında kullanılamayacak.

Ülkedeki mevcut yunus parkları ve tematik akvaryumlar ise, altı ay içinde, hâlihazırda himayeleri altında gösteriye zorlanan deniz memelilerini koruma altına alınacakları tesislere vermek zorunda kalacak.

Doğal yaşam ortamlarına olabildiğince yakın olan alanlarda koruma altına alınacak olan deniz memelileri, gösteriye zorlanmayacakları bu tesislerde insan etkisinden uzak bir şekilde ömürlerini tamamlayacak.

Yeni yasa maddelerini ihlal eden tesis ve şahıslar ise, 113 bin ila 300 bin peso (22 ila 60 bin TL) arasında para cezasına çarptırılacak.

Düzenleme, Resmi Gazete'de (Gaceta Oficial de la Ciudad de México) yayınlandıktan sonra hayata geçirilecek.

meksika-hayvan-iskencelerinin-onune-geciyor-330379-1.

Türkiye Meksika’yı örnek almalı, hayvan esaretine acilen son vermeli”

Meksika'daki yeni yasal düzenlemenin hayvanların esaret altında tutulmasına karşı en kapsamlı, örnek gelişmelerden biri olduğunu dile getiren Yunuslara Özgürlük Platformu sözcüsü Öykü Yağcı, dünya çapında hayvan hapishanelerinin yasaklandığı ve Türkiye’de Hayvanları Koruma Kanunu’na yönelik değişikliklerin yeniden gündeme geldiği bugünlerde, hayvan özgürlüğü ve yaşam savunucularının ortak bir çağrıyla milletvekillerine seslenmesi gerektiğini söyledi.

Yunuslara Özgürlük Platformu, sürülerinden, ailelerinden ve doğal yaşam ortamlarından kopartılarak esaret altında tutulan deniz memelilerinin, doğal ortamlarına hiç benzemeyen tesislerde yaşadıkları yoğun stres nedeniyle sayısız hastalığa yakalandıklarını, agresifleşerek kendilerine ve çevrelerindeki canlılara zarar vermeye başladıklarını ve "zoochosis" adı verilen ve ağırlıklı olarak tutsak hayvanlarda görülen, tekrarlayan anormal davranışlardan oluşan bir psikoza yakalandıklarına işaret ediyor.

Kamuoyu desteğini arkasına alarak yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte Türkiye'de iki yunus parkının kapatılmasını ve 20’ye yakın şirketin yunus parklarına verdiği finansal desteği geri çekmesini sağlayan Yunuslara Özgürlük Platformu’nun web sitesinde yapılan çağrıda:

“2014 yılında hazırlayıp dönemin Çevre Komisyonu'na sunduğumuz 18 sayfalık raporun özünü oluşturan, temelde tüm yunus parklarının ve deniz memelisi ticaretinin yasaklanmasını öngören madde önergesi, 2014 yılında AKP milletvekili Mehmet Metiner'in itirazı doğrultusunda komisyonda reddedilmişti.

Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba başta olmak üzere ilgili tüm kişi ve kurumlara çağrımızı yineliyoruz:

meksika-hayvan-iskencelerinin-onune-geciyor-330380-1.

Hayvanat bahçesi, yunus parkı, hayvanların kullanıldığı sirkler, tematik akvaryumlar ve bunun gibi hayvanların eğlence ya da terapi amaçlı kullanıldığı işletmeler kurmak, işletmek ya da halihazırda yurtdışında kurulmuş olanların ülkemizde gösteri yapması için imkan sağlamak, organizasyon yapmak yasaklanmalıdır.

Mevcut işletmeler ise en fazla bir yıl süre verilmek üzere kapatılmalı, buralara hiçbir surette yeni hayvan getirilmemelidir. Mevcut tutsak hayvanların rehabilitasyonu ve doğaya salınması, salınamayacak durumda olanların doğal ömürlerini tamamlayıncaya kadar bakılması, bu işletmelerin mevcut sahipleri ile Bakanlık tarafından, STK’larla işbirliği halinde sağlanmalıdır.

Mevcut tesisleri belirli kurallara bağlayarak “lüks esaret” kavramını ve uygulamalarını savunan milletvekillerine ve sivil toplum kuruluşlarına itibar edilmemeli, bu tesislerin varlığını sürdürmelerine fayda sağlayacak herhangi bir standarttan uzak durularak tüm tesisler istisnasız bir şekilde kapatılmalıdır.” denildi.

ÇOK SAYIDA ÜLKEDE YASAK

Daha önce İsviçre, Bolivya, Şili, Kosta Rika, Hırvatistan, Kıbrıs, Macaristan, Hindistan, Nikaragua ve Slovenya gibi pek çok ülke, hayvanların esaret altında tutulmasına son veren yasal düzenlemelere dayanarak, deniz memelisi ticaretini ve/veya hayvanlı gösterileri yasaklamıştı.