‘Mektupla araştırma komisyonu’ oldu!

BirGün ANKARA

TBMM 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a yöneltilen sorularla CHP’nin hiçbir ilgisinin olmadığı belirterek komisyonunun ‘mektupla soru’ sorarak 15 Temmuz’u karartmaya çalıştığını söyledi.

Komisyonun temel fonksiyonunun, darbenin aktörleri ve kurgusuyla aydınlatılması olduğunu belirten Çıray, şu ifadeleri kullandı; “Cumhurbaşkanı’ndan 15 Temmuz’un aydınlatılmasına yönelik hiçbir destekleyici tavra şahit olmadık. AKP’li Başkanlık Divanı tarafından birçok engellerle karşılaştık. Ancak bütün bunlara rağmen özellikle üç eski Genelkurmay Başkanıyla bir MİT Müsteşarı’nın açıklamaları, FETÖ’nün AKP iktidarı tarafından devletin içine yerleştirildiğini ortaya çıkardı. Bu da AKP yönetimini ürküttü ve komisyonun çalışmalarını engelleme kararı aldılar.”


‘Engelleme taktiği’
15 Temmuz’un aydınlatılmasına katkıda bulunacak isimlere, Komisyon huzuruna gelmeden yazılı sorular sorulması yönteminin bir engelleme taktiği olduğunu ifade eden Çıray, bu yaklaşıma karşı çıktıklarını ifade etti.
“Bu Komisyon sorularını mektupla soracak idiyse adını ‘Mektupla Araştırma Komisyonu’ koysaydık” diyen Çıray, şöyle devam etti; “Mektupla soru sistemiyle bu konu aydınlatılacak olsaydı diğer konukları neden çağırdık? Biz bu nedenle 15 Temmuz’un açık-örtülü, doğrudan-dolaylı aktörlerine ve zanlılarına soruların yazılı olarak sorulmasını reddettik, yazılı sorular 15 Temmuz’un aydınlatılmasına değil karartılmasına hizmet eder dedik. Bu nedenle mesela 15 Temmuz’u yapan sanık-şüpheli üst komuta mensuplarının önünün açılmasında birinci derecede etkili olduğunu düşündüğümüz bir önceki Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in Komisyon’un huzuruna gelmeyip, soruları yazılı olarak verilip yazılı olarak cevaplandırmak istemesini kesin bir dille reddettik.”

‘Utanç verici bir karartma’
CHP’li vekil ayrıca, 15 Temmuz’u magazinleştirerek yurttaşların bilincinin bulandırıldığını savundu. Çıray, “15 Temmuz FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu Saray güdümlü iktidar zihniyeti tarafından kelimenin tam anlamıyla yozlaştırıldı. Ortaya çıka çıka aydınlatma değil, pespaye, utanç verici bir karartma ve örtbas çıktı. Bu tam da çığırtkanlığını yaptıkları idam ipinin Meclis’in boynuna geçirilmesidir. Bize, hedeflenen tek adam devletinde Meclis’in nasıl zavallı bir pozisyonu olacağını da ibret verici bir şekilde gösteriyor” dedi.