İktidarın 2016’da açılacağını duyurmasına rağmen yedi yıldır açılamayan ve gövdesinde çatlaklar olduğu ortaya çıkan Melen Barajı için yeni bir harcamaya daha imza atılıyor. DSİ, Nehir Islahı Projesi’ne 610 milyon ödeyecek.

Melen Barajı için 610 milyon TL daha
2014’te temeli atılan Melen Barajı için bugüne dek 8 milyar TL harcandı.

Uğur ŞAHİN

İktidarın “2071’e kadar İstanbul’un su sorununu çözeceği” iddiasıyla 2014’te temelini attığı ve 2016 yılının sonunda açılacağını duyurduğu Melen Barajı’ndaki fiyasko sürüyor. Yedi yıldır bir türlü bitirilemeyen ve yapımı adeta yılan hikâyesine dönen baraj için bugüne dek 8 milyar TL’ye yakın para harcandığı belirtilirken yeni bir harcamaya daha imza atılacak. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü “Melen Barajı Mansabı Nehir Islahı Projesi” için 610 milyon 75 bin TL ödeyecek.

BAKANLIĞI BAŞVURU

DSİ Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü, Düzce’nin Akçakoca ile Sakarya’nın Kocaali ilçelerine dair “Melen Barajı Mansabı Nehir Islahı Projesi” hazırladı. Müdürlük, proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, proje kapsamında Melen Çayı’nın Karadeniz’e aktığı kesimde sel zararlarının önlenmesi için gerekli ıslah çalışması yapılacak. DSİ projenin maliyetini 610 milyon 75 bin TL olarak belirledi. Bunun 268 milyon 663 bin TL’si inşaata, 142 milyon 571 bin TL’si arazilerin kamulaştırılmasına, 198 milyon 840 bin TL’si ise köprü yapımına harcanacak.

Dosyada, Melen Çayı’nda projenin gerçekleştirileceği bölümünde dört adet yol geçişi bulunduğu aktarıldı. Daha önce bu geçişlerden bir tanesinin sel neticesinde yıkıldığının aktarıldığı dosyada, proje ile tüm köprülerin kaldıracağı, bunun yerine yeni yol geçiş yapılarının inşa edilmesinin planlandığı bildirildi. Ayrıca nehir kenarında ortalama yedi metre genişliğinde ‘‘servis yolu’’ bırakılacağı ifade edildi. Proje tanıtım dosyasında, “Melen Çayı’nın belirtilen bölümünün ıslah edilmesiyle, dere güzergâhlarında bulunan yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin olası taşkın zararlarından korunmasıyla ülke ekonomisine katkıda bulunulması, ayrıca taşkından kaynaklı can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” denildi. Projenin üç yılda tamamlanması planlanıyor. İnşaat sürecinde dolgu malzemelerinin kullanacağı, bunun da DSİ tarafından işletilen taş ocaklarından ve diğer ruhsatlı ocaklardan karşılanacağı kaydedildi.

NİYE PLANLANMADI?

Projenin planlandığı Melen Çayı, 17-18 Temmuz 2019 tarihinde taşmış, Düzce’nin 4 ilçesinde 7 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan sel felaketinde 441 yapı hasar alırken, 112’si ev olmak üzere 213 yapı tamamen yıkılmıştı. DSİ’nin bu projeyi neden daha önce planlamadığı da soru işaretlerine neden oldu.

***

YAPIMI YILAN HİKÂYESİNE DÖNDÜ

Sakarya’da 2014 yılında temeli atılan ve 2016 sonunda açılacağı duyurulan Melen Barajı hâlâ tamamlanamadı. ‘2071’e kadar İstanbul’un su sorununu çözeceği’ iddiasıyla yapımına başlanan baraj için devletin kasasından yaklaşık 8 milyar TL çıktı. Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 yılında, "Melen Barajı’nı 7 Aralık 2016’da 14.59’da bitiriyoruz" dedi ancak baraj hâlâ kullanılamıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Ekim 2019’da baraj inşaatında incelemelerde bulunmuş ve baraj gövdesindeki derin çatlaklar nedeniyle inşaatın durduğunu açıklamıştı. AKP’li Meclis Üyesi Kadem Ekşi, Melen Barajı’na yönelik eleştirilere, "Çok sayıda baraj yaptık. Bir barajda yol kazası olmuş” sözleriyle yanıt vermişti.

***

2020’DE İHALESİ YAPILMIŞTI

“Melen Barajı Mansabı Nehir Islahı Projesi”nin planlama çalışmaları TÜMAŞ A.Ş. ile NETSU Grup Mühendislik tarafından yürütülüyor. DSİ 14. Bölge Genel Müdürlüğü’nün 11 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirdiği ihaleyi TÜMAŞ A.Ş. ile NETSU Grup kazanmıştı. Şirketler ile 16 Aralık 2020 tarihinde 1 milyon 184 bin 575 liralık sözleşme imzalanmıştı. DSİ, işin yaklaşık maliyetini 2 milyon 221 bin 454 lira olarak belirlemişti.