SORU : Ben bir öğretmenim. Uluslararası Af Örgütü'ne üye olmak istiyorum. Yasal bakımdan bir sakıncası var mı? Memurlar istedikleri derneklere üye olabiliyorlar mı? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

SORU : Ben bir öğretmenim. Uluslararası Af Örgütü'ne üye olmak istiyorum. Yasal bakımdan bir sakıncası var mı? Memurlar istedikleri derneklere üye olabiliyorlar mı? Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Ayhan ERGUN

 

YANIT : Sayın Ergun, mesajınızı alalı epeyce bir süre geçmesine karşın yeni yanıtlayabiliyorum. Zira , dernekler yasasındaki değişikliği bekliyordum. Yeni dernekler yasasının resmi gazetede yayımlanması üzerine de bu satırları kaleme aldım. Sayın Ergun, 5253 sayılı Dernekler Yasasının 3'üncü maddesine göre, "Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. Ancak, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklıdır." Derneklere üye olma ve üyelikten çıkma ile ilgili düzenleme ise yasanın Dernek Tüzüğü başlıklı 4'üncü maddesi ile düzenlenmiştir. Yasanın Uluslararası Faaliyet başlıklı 5'inci maddesi de derneklerin yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlarla ilişkilerini düzenlemiştir. Bu maddeye göre; yabancı dernekler, Dışişleri Bakanlığının görüşü ve İçişleri Bakanlığının izni alınmak suretiyle Türkiye'de faaliyette veya işbirliğinde bulunabilirler, temsilcilik veya şube açabilirler, dernek veya üst kuruluş kurabilirler veya kurulmuş dernek veya üst kuruluşlara katılabilirler. Yasanın yasaklarla ilgili 5'inci bölümünde ise; yasaklar, bazı ad ve işaretleri kullanma yasağı ve kurulması yasak olan dernekler ve yasak faaliyetler başlıkları ile ele alınmıştır. Görüleceği gibi, yasanın hiçbir yerinde üyelerle ilgili bir kısıtlamaya yer verilmemiştir. Üyelerle ilgili düzenlemeler derneklerin tüzüğünde yer bulmaktadır. Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'de temsilciliği bulunsa, tüzüğüne erişme imkanı olabilir ve üye olup olamayacağınız hususunda net bir yanıt verilebilirdi. Ancak, araştırmalarım sonucunda örgütün Türkiye'de temsilciliği olduğuna dair bir bilgiye ulaşamadım.Tek öğrenebildiğim Türkiye sorumlusunun Anne Burley olduğu. Yurt dışında faaliyet sürdüren bu örgüte üyelik konusunda somut bir bilgiye erişemediğim için sadece bunları yazabiliyorum. Kamu çalışanlarının derneklere üye olmaları konusuna gelince: Memurlar kurumlarının kanunları ile getirilen kısıtlamalara tabiler. Yani her derneğe üye olabilmeleri mümkün değil. Bildiğim kadarıyla, kamu yararına çalışan derneklere üyelikte bir sıkıntı yaşanmıyor.

 

KISA HABERLER

- Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü 6 adet Stajyer Milli Emlak Kontrolörlüğü kadrosu için 29-30 Ocak 2005 tarihlerinde, Ankara'da giriş sınavı yapacaktır.

- Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğünde boş bulunan 4 adet Çözümleyici, 2 adet Programcı ve 1 adet Mütercim; Muhabere ve Elektronik Dairesi Başkanlığında boş bulunan 1 adet Mütercim; Mersin, Edirne, Bursa, Antalya, Trabzon ve İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerinde boş bulunan 7 adet Programcı kadrosunda görevlendirilmek üzere, 657 sayılı yasanın 4/b maddesi uyarınca sözleşmeli personel alacaktır.

- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü'nde çalıştırılmak üzere sınavla Memur alacak. Adayların iktisat, işletme, hukuk, muhasebe, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, endüstri mühendisliği ve işletme mühendisliği programlarında lisans yada yüksek lisans eğitimi almış olmaları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 10-11 Temmuz 2004 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nda 70 ve üzerinde KPSSP1 puanı almış ve yabancı dilden en az 36 soruyu doğru olarak cevaplamış olmaları ve son başvuru tarihi itibariyle 30 yaşından büyük olmamaları gerekiyor. KPSSP1 puanı en yüksek adaydan başlayarak, belirlenecek kontenjanın üç katı kadar aday Ankara'da sözlü sınav-mülakata tabi tutulacaktır. Son müracaat 26 Kasım 2004 Cuma günü çalışma saati sonuna kadar yapılabilecektir. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.