ABD’nin Suriye’den çekilme kararı, bölgede hareketliliği arttırdı. ÖSO ve TSK’nın Menbiç sınırında operasyona hazırlandıkları yaptıklarını açıklamasının ardından, Suriye Ordusu Menbiç’e ilerlediğini duyuruldu. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, “2017 yılından beri söz konusu bölgede bulunan Suriye rejim güçlerine ait olduğu gözlenmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir” denildi. Mevcut konum geliştiriliyor Suriye Ordusu ve SDF, Menbiç’in batısındaki Arima’da […]

Menbiç hareketliliği

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı, bölgede hareketliliği arttırdı. ÖSO ve TSK’nın Menbiç sınırında operasyona hazırlandıkları yaptıklarını açıklamasının ardından, Suriye Ordusu Menbiç’e ilerlediğini duyuruldu. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, “2017 yılından beri söz konusu bölgede bulunan Suriye rejim güçlerine ait olduğu gözlenmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir” denildi.

Mevcut konum geliştiriliyor

Suriye Ordusu ve SDF, Menbiç’in batısındaki Arima’da ortak kontrol noktası kurdu. Suriye Ordusunun bayrak çektiği bölgenin TSK kontrol bölgesi ile teması var. Menbiç Askeri Meclisi de bir anlaşma olduğunu ve ordunun girdiğini duyurdu. Menbiç Askeri Konseyi’nden ise “Rus Ordusu bir süre önce geri çekildikten sonra Arimah’daki Rus-Suriye koordinasyon merkezi yeniden inşa edildi. Batı kırsalındaki Suriye Ordusu varlığı yeni değil, son gelişmeler dağıtımın genişlemesine yol açtı” denildi.

“Yakından takip ediyoruz”

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise, Menbiç’in Arimah bölgesine Suriye hükümetine bağlı güçlerin girdiği haberleri hakkında açıklama yaptı. Hükümet güçlerinin 2017’den beri bölgede olduğu belirtilen açıklamada, “Münbiç ile ilgili gelişmeler kapsamında, Arimah bölgesindeki hareketliliğin, 2017 yılından beri söz konusu bölgede bulunan Suriye rejim güçlerine ait olduğu gözlenmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir” denildi.

Koalisyon operasyonları devam ediyor

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon, çekilme kararına rağmen IŞİD militanlarına yönelik operasyonların sürdüğünü duyurdu. Koalisyondan yapılan yazılı açıklamaya göre koalisyon güçleri, 16-22 Aralık tarihlerinde Fırat Vadisi’ndeki IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenledi. “Bu koordineli saldırılar sonucunda lojistik ve üs merkezleri imha edildi, bu merkezler IŞİD’in militanları kontrol etme kabiliyetini yok etti ve yüzlerce IŞİD militanı öldürüldü” denildi.

Irak da gönüllü

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD’nin Suriye’den asker çekme kararının ardından hükümetinin Suriye’ye asker gönderebileceğini açıkladı. Abdülmehdi Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, Irak’ı sınırlarındaki tehditlerden korumak için her seçeneği değerlendirdiklerini söyledi. Abdülmehdi, ‘‘Irak kararını dostlarına ve komşularına danışarak verecek’’ dedi.

***

Para Suudi Arabistan’dan

ABD Başkanı Trump, Suriye’nin yeniden inşası için gereken yardımı Suudi Arabistan’ın yapacağını açıkladı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Suriye’nin yeniden inşa edilmesinde Suudi Arabistan’ın para yardımında bulunacağı bilgisini verdi. Riyad yönetimine teşekkür eden Trump, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Suudi Arabistan, ABD’nin yerine Suriye’nin yeniden inşasına yardım için gereken parayı harcamayı kabul etti. Gördünüz mü? Zengin ülkelerin, 5 bin mil uzaklıktaki ABD yerine, komşularının inşasına yardım ettiğini görmek güzel değil mi? Teşekkürler Suudi Arabistan!” Trump’ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sonra uluslararası toplumun tepkisi çeken ​Suudi kraliyetine de sahip çıkması uzun süre tartışılmıştı.