AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan,TOBB Ekonomi Şurası’nda Suriye’deki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye’yi mahvetmekle tehdit eden ABD Başkanı Trump ile önceki akşam gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin şunları söyledi: Sayın Trump ile dün akşam yaptığımız görüşmede ABD ile ticaret hacmimizi 75 milyar dolara yükseltmek konusunu yeniden masaya yatırdık. Trump, ben konuyu açmadan “Tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu […]

Menbiç ısrarı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan,TOBB Ekonomi Şurası’nda Suriye’deki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye’yi mahvetmekle tehdit eden ABD Başkanı Trump ile önceki akşam gerçekleştirdiği telefon görüşmesine ilişkin şunları söyledi: Sayın Trump ile dün akşam yaptığımız görüşmede ABD ile ticaret hacmimizi 75 milyar dolara yükseltmek konusunu yeniden masaya yatırdık.

Trump, ben konuyu açmadan “Tersanecilikte ne kadar güçlü olduğunuzu biliyorum, demir-çelikte arkadaşlarımız çalışsınlar” dedi.

Alacağız…

Menbiç’e dair açıklamalarda bulunan Erdoğan şöyle devam etti: Münbiç’in güvenliğini alacağız ve orayı sahiplerine teslim edeceğiz. Bizim Suriye’nin toprak bütünlüğü üzerinde hesabımız yok. Suriye Suriyelilerindir ve bir an önce de onu sahiplerine teslim etmenin gayreti içerisindeyiz. Bütün gücümüzle bölgedeyiz. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Gerekirse adımlarımızı atacağız. Trump’a “Lojistik desteği verin, DEAŞ’ı biz buradan temizleriz” dedim. Ülkemize yeni bedeller ödetilmesine rıza göstermeyeceğiz. Bedel ödemesi gerekenler terör örgütleridir.

Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini belirten Erdoğan bölgedeki gelişmeleri ve güvenli bölge meselelerini konuşacaklarını belirterek şunları söyledi:

Yarınki Rusya ziyaretimizde Sayın Putin ile bölgedeki gelişmeleri ele alacağız. Terörden arındırılmış bu bölgelerde Suriye halkının, oralardaki kardeşlerimizin huzurunu sağlama ahdimiz var. İdlib’de biz olmasaydık yüz binlerce insanın ölüm haberlerini alacaktık. Ama orada attığımız adımlar bir sulh zeminini sağladık.

***

‘Garantör Rusya olsun’ iddiası

ABD’nin Suriye’den çekilmesi sonrası bölgedeki Kürtlerin durumunun ne olacağı belirsizliğini korurken yarın da Erdoğan ile Putin bölgeye dair önemli bir görüşme gerçekleştirecek. Nasıl bir tablonun açığa çıkağı bilinmezken İngiliz Times gazetesinden önemli bir iddia geldi. İddiaya göre Suriyeli Kürtler, Esad’a Suriye’ye bağlı bir Kürt özerk bölge kurulması için teklif sunmayı planlıyor. Times, “PYD, ABD çekildikten sonra Türkiye’nin saldırılarına maruz kalacağı endişesiyle Rusya’ya başvurarak Şam yönetimiyle Kürtler arasında sağlanacak olası uzlaşmanın garantörü olmasını talep etti” ifadelerini kullandı. Kürtlerin sınırdaki gözlem noktalarının kontrolünü Suriye ordusuna devretmeye hazır olduğunun altını çizen Times, PYD’nin teklifinin, dış politikayla Suriye merkezi hükümetinin, iç güvenlik, eğitim, vergi dağılımı konularıyla özerk yönetimin ilgilenmesini öngördüğü vurguladı.