Menderes Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması sonrası grev kararını astı. İşçiler anlaşma sağlanamazsa 3 Temmuz tarihinde greve çıkacaklarını duyurdu.

Kaynak: EGE
Menderes Belediyesi işçilerinden grev kararı

BirGün EGE

Menderes Belediyesi’nde çalışan kadrolu işçiler arasında örgütlü Türk-İş’e bağlı Belediye-İş İzmir 4 Nolu Şube ile Belediye adına yetkili Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine grev kararı alındı.

Yüzde elli oranında zam ve ikinci yıl içinde enflasyon artı refah payı talep eden sendikanın önerilerine karşı SODEMSEN yüzde 25 oranında zam teklifinde bulundu. Ancak öneri sendika tarafından reddedildi. İşçiler anlaşma olmaması durumunda 3 Temmuz’da greve çıkmayı planlıyor.

Grev kararı bugün işçilerle birlikte belediye binasına asıldı. Öte yandan Menderes Belediyesi önünde yapılan grevde Belediye Başkan Vekili Erhan Özkan’ın işçilerle birlikte grev halayına girmesi dikkat çekti.

Sendika yaptığı açıklamada, “20 Ocak tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde sendikamız Menderes Belediyesi yönetimi ile belirli anlamda ortak bir nokta bulsa da toplu sözleşmede yetkili olan SODEMSEN süreci tek taraflı dayatmalarla uyuşmazlığa, greve zorlamaktadır. Her gün zam üstüne zammın geldiği, fiyatların kesintisiz olarak arttığı, hayat pahalılığının durdurulamaz yükselişi karşısında ücretlerin eridiği, durumdayız SODEMSEN yetkililerinin emekçileri uyuşmazlığa zorlaması en hafif ifadeyle sorumsuzluktur” ifadelerini kullandı. 

DEMOKRAT OLMAK EMEĞE SAYGILI OLMAKLA OLUR

Açıklamada şunlar belirtildi:

“Biz emekçiler, dayanılmaz hayat pahalılığı ve eriyen ücretlerimiz yüzünden her geçen gün çoluk çocuğumuzun en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz aşamaya geldik. TÜİK'in çakma enflasyonu doğalgazın enflasyon hesabına dahil edilmemesi kurnazlığına rağmen May 2023'te yüzde 39'ü aştı. Enflasyon Araştırma Grubu'nun mayıs ayı yıllık enflasyon oran ise yüzde 109'i geçti. Türk-İş'in mayıs ayında yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 360 TL'yi, yoksulluk sınırı ise 33 bin 750 TL'yi aştı. Ocak 2023'te cebinizdeki 200 TL'nin alım gücü sadece ilk üç ay içinde 158 liraya geriledi. Asgari ücretli satın alma gücü 8 bin 506 TL'den mayıs ayında 6 bin 300 liraya düştü. Demokrat olmak sözle olmaz. Demokrat olmak emeğe saygılı olmakla olur.”