İçişleri Bakanlığı tarafından CHP'li Mustafa Kayalar'ın belediye başkanlığı görevinden geçici olarak uzaklaştırılmasının ardından Menderes'te, Millet İttifakı'nın adayı Erkan Özkan başkan vekili seçildi.

Menderes Belediyesi'nde başkan vekili belli oldu
Fotoğraf: AA

Menderes seçimlerini Erkan Özkan aldı. Menderes Belediyesi Başkan Vekilliği seçimlerinde 3. turda Millet İttifakı'nın adayı Erkan Özkan 15 oy alarak başkan vekili seçildi.

Menderes Belediyesi Meclisi, başkan vekili seçimi için Belediye Başkan Yardımcısı Gürsel Rüzgar, başkanlığında toplandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de salonda hazır bulundu.

Toplantıda gündem maddelerinin okunmasının ardından 24 üyenin oy kullanabildiği mecliste, belediye başkan vekilliği seçimine geçildi.

İLK İKİ TURDA SANDIKTAN CHP'Lİ İKİ ADAYA OY ÇIKTI

AA'nın aktardığına göre, üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğunun arandığı ilk turda sandıktan CHP'li meclis üyeleri Erkan Özkan'a 13, Mustafa Akın'a ise 8 oy çıktı. 3 oy ise geçersiz sayıldı.

Mustafa Akın, Cumhur İttifakı üyelerine "Beni yazdığınız için teşekkür ederim ama ben aday değilim." ifadelerini kullandı.

İkinci turda da sandıktan Erkan Özkan'a 14 oy, Mustafa Akın'a 9 çıktı. 1 oy da geçersiz kabul edildi.

Salt çoğunluğun arandığı üçüncü turda ise Cumhur İttifakı'nın adayı Cemil Az'a 9 oy, CHP'li Erkan Özkan'a 15 oy çıktı.

Böylece Özkan, başkan vekilliği görevine getirildi.

"HESABI SORULACAK"

Seçimlerin ardından belediye önünde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Menderes halkının oyuna sahip çıktıklarını belirtti.

ANKA'nın aktardığına göre, CHP'li meclis üyelerine teşekkür eden Torun şöyle konuştu:

"Çok onurlu bir davranışta bulundular. Mendereslilerin oylarına sahip çıktılar. İl başkanımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte duyarlılıkla şeffaf bir şekilde süreci yürüttüler. Bugün o salonda Menderes halkının iradesini çaldırmadık. Kendisini İçişleri Bakanı zanneden zata sesleniyorum. Bu tür oyunlarla bizi sindiremezsin. Milletin iradesini çalamazsın. Çaldırmayız. Kendini yargı yerine koyanı yarın o yargı kantarında tartarlar. Bugün yaptığınız hukuksuzluğun hesabını yarın yargı kantarında verirsiniz. 'Milli irade' dediniz ama milli irade hırsızlığı yapmaya çalıştınız. Milletin iradesini gasp etmeye çalıştınız. Ama izin vermeyeceğiz. Kaybedeceksiniz. Kaybediyorsunuz. Geliyor gelmekte olan. Şunu bilin ki burada yaşanan haksızlık ve hukuksuzluktur. Yargı kararı olmadan İçişleri Bakanı’nın keyfi uygulamasıdır. Bunun da hesabı sorulacak. Biz adaletten ve hukuktan sapmayacağız.”

ÖZKAN: "BU BİR SEVİNÇ DEĞİL"

Başkan vekilliğine seçilen Erkan Özkan da kendisine destek verenlere teşekkür etti.

Özkan, “Meclis üyelerimize çok teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Bu bir sevinç değil. Neticede bir mağduriyetle buraya geldik. İnşallah başkanımızın davası da bir an önce sonuçlanır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığı, 'yolsuzluk ve rüşvet' soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir'in Menderes ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kayalar'ı 7 Temmuz'da geçici olarak görevden almıştı.

Kayalar, görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili kararın kendisine ulaştığını belirtmiş, "Sadece 'Görevden uzaklaştırılmıştır' diye yazıyor. Gerekçesini bilmiyorum. Söyleyeceklerim bu kadar" demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da, Kayalar’ın görevden uzaklaştırılmasına tepki göstererek, “Atanmış Süleyman Soylu, sen kanun musun? Dün tutuklatamadın, şimdi kendi yetkilerinle mi yargıyı çiğniyorsun! Sen kimsin de halkın iradesine darbe yapıyorsun?” diye konuşmuştu.