Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, pandemi döneminde sosyal belediyeciliği ön plana çıkararak halka neler yapabileceklerini gösterdiklerini söyledi. Gümüş, Menteşe’nin geri dönüşümde örnek olacağını ifade etti.

Menteşe Belediyesi geri dönüşümde örnek

Berkay SAĞOL

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, görevde geçirdiği yaklaşık üç yılı BirGün’e değerlendirerek, pandemi sürecinde sosyal belediyecilik örneğini çok iyi bir şekilde ön plana çıkardıklarını söyledi. Geri dönüşüm ve sıfır atığa önem verdiğini dile getiren Gümüş, önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği projeleri anlattı.


Menteşe’de 45 bin üniversite öğrencisi olduğunu belirten Gümüş, “Pandemi sürecinde evlerine gidemeyen Muğla’da kalmak zorunda olan bütün üniversite öğrencilerine destek olduk. Bu süreçte çok önemli olmayan yatırımlarımızı bir kenara koyduk. Öncelikle yurttaşların yanında nasıl olacağımızı ve sosyal belediyeciliği nasıl ön plana çıkarabileceğimizi konuştuk. Her meslek grubu pandemide zarar gördü. Biz aktif olarak en fazla aşevini kullandık. Geldiğimiz süreçte öğrencilere her gün çorba dağıtmaya devam ediyoruz. Üniversitelerin kayıt döneminde de Muğla’ya gelen hiçbir öğrencimizi sokakta bırakmadık. Biz öğrencilere misafirhanelerimizi açtık. Devlet yurduna veya bir eve yerleşene kadar tüm öğrencilerimizi konuk ediyoruz” dedi.

Yerel tohumun oldukça önemli olduğunu vurgulayan Gümüş, şunları söyledi: “Kendimize ait arazilerimizde yerel tohum merkezlerimizi kurduk. Domates, biber, patlıcan ve birçok tohum ekiyoruz ama mutlaka ata tohumu olması şartımız var. İhtiyacı olan yurttaşlara dağıtıyoruz ve aşevinde kullanıyoruz. Zeytinliklerimizdeki zeytinleri topladık ve bu sene 3 ton zeytinyağımız oldu. Kendi ürünlerimizi üretip hem ihtiyacı olan kişilere dağıtıyoruz hem de aşevinde kullanıyoruz. Pandemi döneminde halka neler yapabileceğimizi gösterdik.”

ATIĞI GETİR KONTÖRÜ GÖTÜR

Gümüş, “Sıfır atık ve geri dönüşüm çok önemli” dedi ve ekledi: “Özellikle evsel atıklarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Okullarda da geri dönüşümle ilgili yarışmalar yapıyoruz. Kötekli’de yaşayan üniversite öğrencilerini geri dönüşüme teşvik etme noktasında bir program geliştirdik ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ile anlaştık. Öğrencilerin getirdikleri atık türüne göre bedeli hesaplanarak getiren öğrencinin ulaşım kartına para olarak yüklenecek. Bu alacağı ücret getirilen kilo başına göre hesaplanacak.”

mentese-belediyesi-geri-donusumde-ornek-973778-1.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş


Menteşe’ye açılması planlanan çimento fabrikasıyla ilgili konuşan Gümüş, “Menteşe’nin halkı çevreci bir halktır ve ben de çevreci bir başkanım. Biz bu projeyi yasal olarak tutabildiğimiz kadar tuttuk. Bu işin tek kurtuluş yolu ÇED’i iptal etmek. ÇED iptali için dava açılması gerektiğini söyledim. Bu konuda dava açıldı. Mimarlar Odası’nın çekincelerine aynı şekilde katılıyorum. Sonuçta bir çimento fabrikası, çevreye her türlü zarar verecektir. ÇED iptal edilmediği sürece bugün bu firma yapmaz ama yarın başka firma bunu yapar. Önemli olan bu kararı iptal ettirmek” dedi.

Gümüş gerçekleşecek projelerle ilgili ise şu bilgileri verdi: “Menteşe’nin ihtiyacı olan mesire alanını bahar aylarında bitireceğiz. Kamp alanı, köy kahvehanesi, yürüyüş ve bisiklet yolları olacak. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile beraber yaptığımız kent meydanı oldukça önemli. Yerin altına 4 katlı otopark olacak ve Muğla’nın otopark sorununu çözeceğiz. Karabağlar Yaylası artık daha fazla insan ağırlıyor. Narlı Kahve’yi bu yaz restore ettirdik. En güzel projemiz Kötekli Gençlik Merkezi olacak. Spor salonu, kütüphane, butik, kafeterya, çamaşırhanesiyle beraber gençlerin hizmetinde olacak.”