Google Play Store
App Store

Mera alanlarını ranta açan AKP hükümeti şimdi de GDO’lu yem ithalatı için kolları sıvadı. Uzmanlar GDO’lu ürünlerin hem çevreye hem de sağlığa zararlı olduğunu dile getiren açıklamalarda bulundu

Meralar ranta hayvanlar GDO’ya kurban

NESLİHAN KARATAŞ- neslihankaratas@birgun.net

Biyogüvenlik Kurulu 8 ayrı kararla 6 GDO’lu mısır çeşidi ile 2 GDO’lu soya çeşidinin ülkeye getirilmesini onayladı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği’nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine alınan karar önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kurul, daha önce de 16 Temmuz’da 3 GDO’lu mısır ve 2 GDO’lu soya çeşidinin ithalatına izin vermişti. Konuyla ilgili konuşan CHP’li vekil Orhan Sarıbal, “GDO’lu ürünleri ithal etmek yerine ülkemizde GDO’suz ürünlerin üretimi teşvik edilmelidir. Ülkemizin kaynakları yabancı tarım şirketlerine değil; kendi çiftçilerimize aktarılmalıdır’’ dedi.

Sağlık için tehdit
CHP’li vekil Orhan Sarıbal kararın iptali için her türlü yasal yollara başvuracağını belirtti. Sarıbal, ‘’Yemlerden hayvan dokusuna geçen GDO’lar hayvanlara önemli zarar verir. GDO’ların insan sağlığına da başta alerjiler olmak üzere antibiyotiğe direnç vb çeşitli şekillerde zarar verdiği ortaya çıkmıştır. GDO’lu ürünleri ithal etmek yerine ülkemizde GDO’suz ürünlerin üretimi teşvik edilmelidir’’ dedi.

GDO’suzu mümkün
Ülkede yeterli miktarda tarım alanı bulunduğunu dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Songül ise şöyle konuştu, ‘’İthal edilecek bu ürünlerin GDO içermeyen türlerinin tarımının yapılması mümkün iken yurtdışından ithal edilmesi doğru bir tarım politikası değil. Bakanlığın çiftçileri teşviki ile ülkemizde pekâlâ GDO’suz mısır ve soya tarımı yapılabilir. Bakanlık tarafından bu yönde çalışmalar başlatılmalıdır.’’

Bahane yem açığı!
Biyogüvenlik Kurulu Türkiye’nin GDO’lu yeme ihtiyacı olduğunun altını çizerek bu karara imza atarken, geçen hafta Bakanlar Kurulu’nun Mera Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birinci sınıf mera alanlarına 20 yıllık ot gelirini yatırana bina, inşaat rezidans yapılmasının önü açılmıştı. Meralara bina izni yapılmasının, özellikle hayvancılık sektörünü etkileyeceğini dile getiren uzmanlar bu uygulamanın hayvancılık sektörünü bitireceğini ve Türkiye’yi GDO’lu yemeedeceğini dile getirmişti.

GDO’nun çevreye zararları
GDO üretimi, süper dayanıklı böcek ve yabani bitki türleri yaratır. Bu türlerin varlığı ekosisteme ve tarıma büyük tehdit oluşturur.
GDO’lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir.
Zehir salgılayan GDO’lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur.

Zehir salgılayan GDO’lar zehirlerini köklerinden toprağa geçirirler ki zaman içerisinde bu zehirlerin birikimi çevre için tehlike yaratır.


GDO’nun sağlığa zararları
GDO’lar öldürücü alerjilere neden olabilir.
GDO’lu yemler, hayvanlarda antibiyotik direncini artırarak antibiyotiklerin etkisini azaltır.
GDO ekim tarlalarında kullanılan yabani ot ilaçları, memeliler için toksik etki ve insanlarda hormonal dengeyi bozma riski taşıyor.
GDO’ların salgıladığı böcek zehri insan sindirim sisteminde tamamen parçalanamaz.