Mercanla birlikte 400 tür yok oluyor
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk, 4 ay önce koruma altına alınan ve biyoçeşitliliğin devamını sağlayan mercanların akvaryumcu tehdidi altında olduğunu söyledi.

400’ün üzerinde canlıya ev sahipliği yapan mercanların denizden alındığını söyleyen Öztürk, “Bunları ya akvaryum mağazalarına satıyorlar ya da dekor malzemesi gibi kullanıyorlar. Mercanlar iklim değişikliği, balıkçılık ve avcılık riski altında. Türkiye’de deniz suyu sıcaklığı son 35 yıldır 2 derece arttı. Bu da endemik mercan türlerinin beyazlamasına sebep oldu. Yasal olarak artık mercan türleri Türkiye’de bu yıl koruma altına alındı ama tehditler devam ediyor.

Prof. Dr. Bayram Öztürk, DHA'ya yaptığı açıklamada balıkçı ağalarının da mercanlara zarar verdiğini savunarak “Ağlar mercanların üzerine atıldığı zaman yerlerinden oynatılıyor, çıkarılıyor ve mercanlar ölüyor. Balıkçılarımızın da bu konuya dikkat göstermelerini bekliyoruz. Taş mercanların beyazlaşması halinde, içerisinde yaşayan 400’ün üzerindeki tür ölecektir. Bu biyolojik çeşitlilik için büyük bir kayıp” diye konuştu.

DENİZ ÇAYIRLARI KİLİT ÖNEMDE

Öztürk, iklim değişikliğine karşı maliyetsiz alınması gereken önemleri açıklayarak, şunları “Akdeniz’de 2 derecenin üzerindeki sıcaklık artışına dikkat çeken Prof. Öztürk, "Bunun için küresel boyutta işbirliği gerekiyor. İklim değişikliğine karşı sıfır maliyet ile denizde ne yapılması gerektiğinin cevabını bulmalıyız. Bunun için ekolojik dengeyi koruyan deniz çayırlarının korunması lazım. Aslında koruma altındalar ancak birçok nedenle sahile ve kıyıya vuruyorlar. Özellikle gemilerin çapa atmaları sonucunda sahillere vuruyorlar. Düzenek sistemlerinin iyi geliştirilmesi lazım. Deniz çayırlarının öldürülmemesi için deniz çayırlarının olduğu alana yatların, gemilerin, balıkçıların çayırların üzerine değil belirlenmiş yerlere demir atmaları gerek” dedi.