TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Merdan Yanardağ hakkında İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki duruşmada verilen tutuklama kararına çok sayıda tepki geldi. BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, "Merdan Yanardağ'ı tutuklayarak bağımsız medyayı susturmak, halkın direnme mevzilerini çökertmek üzere atılan bir adımdır" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına tepkiler

TELE1'de yayınlanan programındaki açıklamaları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan BirGün yazarı Merdan Yanardağ, tutuklanma istemiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Mahkeme, Yanardağ'ın tutuklanmasına karar verdi.

Yanardağ'ın tutuklanmasının ardından karara çok sayıda tepki geldi. 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz kararı hukuki değil, siyasi olarak nitelendirirken, TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Yanardağ'lın tutuklanmasına ilişkin "İşte AKP adaleti" yorumunda bulundu.

Gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gelen tepkiler şu şekilde:

BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın: "Merdan Yanardağ bağımsız medya kurumlarından birini yöneten bir gazetecidir. Onu tutuklayarak bağımsız medyayı susturmak, halkın direnme mevzilerini çökertmek üzere atılan bir adımdır. Gerçeğin devrimciliğine inanmış olan gazeteciler asla susmaz, biat etmez, etmeyecek de…."

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: "Merdan Yanardağ'ın tutuklanması benzeri pek çok örneği gibi hukuki değil siyasi bir karardır. Muhalefeti sindirmeye, basını susturmaya yönelik tüm adımların karşısındayız."

Basın Konseyi: "TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın, tamamen ‘ifade özgürlüğü’ kapsamındaki sözlerinin ‘terör örgütü propagandası’, ‘suçu ve suçluyu övme’ eylemi olarak gösterilerek tutuklanması kabul edilemez."

SOL Parti: "Merdan Yanardağ yalnız kalmayacak, TELE 1 susmayacak. Bu kirli operasyon bağımsız medyayı susturmak, halkın direnme mevzilerini çökertmek üzere atılan bir adımdır. Kararlıyız, dayanışmayı büyüterek, saldırıya uğrayan her mevzide birleşerek direneceğiz."

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan: "Merdan Yanardağ’ın tutuklanması, bir kez daha “saçma” ve “anlamsız” bir şikayetin ciddi bir hak ihlaline dönüşmesidir. Kuşkusuz bu kararın Yanardağ’ın söyledikleriyle ilgisi yok. İntikam, şantaj, sindirme girişimi. İşte AKP adaleti!" 

Gazeteci Murat Ağırel: "Merdan Yanardağ tutuklandı! Yargılama sonucunda Ceza alsa dahi yatarı olmayan bir suçlama nasıl tutuklama konusu olur?"

Gazeteci Enver Aysever: Merdan Yanardağ'ı hedef gösteren İYİ Partililer TELE1'e çıkarken her şey iyiydi, şimdi mi kötü oldu?

Çağdaş Gazeteciler Derneği: ÇGD, “Tutuklanan Gazeteci Merdan Yanardağ'ın yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, verilen hukuk görünümlü gözdağına karşı her zaman gazeteciliğin yanında olacağımızı bir kez daha beyan ediyoruz. Gazetecilik suç değildir” açıklamasını yaptı.

Açıklama şöyle:

“Tutuklanan Gazeteci Merdan Yanardağ'ın yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor, verilen hukuk görünümlü gözdağına karşı her zaman gazeteciliğin yanında olacağımızı bir kez daha beyan ediyoruz. Gazetecilik suç değildir”