Merhaba...

SELÇUK ÖZBEK - @slckzbk

Hatırlıyorum da geçen yılın ilk BirGün Pazar’ını yaparken ne de umutluyduk. Arka kapağa TOMA’nın havai fişeklerle dövüldüğü fotoğrafı koymuş, “Hoş geldin 2014” demiştik. Aynı sayıda yazdığım yazıda, “Başlasın” demiştim heyecanla. Haziran hemen şuradaydı o kış gününde çünkü. Asi çocuklar yine olmaları gereken yerde, sokaktaydı.

Acı kaybımız Adnan Azar
2014 heyecanımız daha ilk günlerinde büyük bir kayıpla sönükleşti. Kıymetli şairimiz, BirGün Pazar yazarımız Adnan Azar aramızdan ayrıldı 10 Ocak’ta. Haberi Ercan (Kesal) abiden duyduğumda ne cevap verdiğimi bile anımsayamıyorum. İstemsiz bir şeyler gevelemiş olmalıyım sadece.

Yazarlar yorgun insanlardır. Bu yüzden bir yazıyı düşünmek, tamamlamak genellikle son dakikada yapılacak bir görevdir onlar için; demlenmesini beklerler çünkü. Ama Adnan Azar, öleceğini biliyordu sanırım. Hatta evet biliyordu ki bir resim gönderip “Bu lazım olabilir” demişti ameliyata girmeden evvel. Ve bir dolu yazı yollamıştı. Adnan abi öldükten sonra da köşesinin bir süre devam etmesinin nedeni buydu.

Yeni katılan dostlar
Derken yıla alışmaya, BirGün Pazar’ın serüvenini sürdürmeye çalıştık. Hepsi birbirinden değerli yazarlarımız Meltem Gürle, Feridun Nadir, Ercan Kesal, Yankı Yazgan, Onur Caymaz, Selami İnce, Alper Bahçekapılı, Gülfer Akkaya ve Güven Gürkan Öztan’ın yanı sıra aramıza yeni dostlarımız katıldı. Berrin Karakaş, Ahmet Telli, Barış Atay, Haydar Ergülen, Haydar Karataş, Deniz Yıldırım, Emrah Altındiş 2014’te yazılarıyla serüvenimize ortak oldu. Ayrıca Marksist iktisatçı, kıymetli hocamız Korkut Boratav’ın da 2014’ün sonlarında bu yolculuğumuzda bize eşlik etmeye başladığının altını çizmek gerek.

Okurlarımıza neler sunduk
Çok hareketli bir yıldı bu 2014. Cumhurbaşkanlığı seçimi, medya operasyonları, Suriye’ye müdahale, Kobane, IŞİD belası, sığınmacıların yaşadığı zorluklar, Soma katliamı, işçi kıyımları, Yırca-Validebağ gibi çevre direnişleri, yitirdiğimiz aydınlar, sanatçılar ve elbette canımız, kardeşimiz Berkin’in ve nice çocuğun yitip gidişi… Bir dolu acı ve tartışma arasında gündemi yakalamak için çok çabaladık. Her konuyu kendi alanında uzman isimlerin değerlendirmesi için azami şekilde çalıştık.

Örneğin Oğuzhan Müftüoğlu, Taner Timur, Haldun Gülalp, Ergin Yıldızoğlu, Önder İşleyen, Merdan Yanardağ, Fatih Yaşlı, Can Atalay, Cihan Tuğal, Yasin Durak, Gamze Yücesan Özdemir, Haluk Yurtsever, Aydın Tonga, Kansu Yıldırım, Ercan Geçgin gibi isimlerin; Cemaat-AKP kavgası, diktatörlük-rejim-başkanlık, direniş hareketleri, Kürt sorunu, gericilik, Kobane, IŞİD, Suriye’ye müdahale, Ukrayna’da yaşananlar gibi güncel konulardaki yazılarına sayfalarımızda yer verdik.

Basın konusunda Ragıp Duran gibi isimleri konuk ettik. Hukuk meselelerinde Demokrat Yargı Başkanı Orhan Gazi Ertekin, Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıçlar Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Karadağ ve avukat Efkan Bolaç’ın yazılarını sunmaya çalıştık.

Çevre sorunlarına duyarlılığıyla bilinen eylemci milletvekili Melda Onur ve yılın en kara olaylarından Soma katliamı konusunda çalışmalarıyla bilinen, Yırca köylüsünü yalnız bırakmayan Özgür Özel adeta olay yerinden bildiren yazılarını BirGün Pazar okurlarıyla paylaştı. Emekçiler açısından kara bir yıl olan 2014’te sendika uzmanı Zafer Aydın da emek sömürüsü ve emek mücadelesi konusundaki yazılarıyla katkısını esirgemedi.

Başta Sivas Katliamı’nın yıl dönümü olmak üzere, çeşitli konulardaki yazılarıyla Zeynep Altıok Akatlı da yazılarıyla BirGün Pazar okurlarıyla buluştu. Gericiliğin bu denli azdığı bir ortamda elbet Aleviler de nasibini aldı. Bu konularda da Alevi yazar ve kanaat önderlerinin yazılarını okurlarımıza sunmaya çalıştık. Ali Kenanoğlu ve Ali Balkız gibi isimler değerlendirmeleriyle 2014’ün BirGün Pazar’larına konuk oldu.

Kadınlar ve toplumsal cinsiyet gibi konularda da özellikle yazılar toparlamaya çalıştık. Kürtaj, üç çocuk, Hüseyin Üzmez’in ölümü gibi meseleleri Feminist yazar Handan Koç  gibi isimlerle masaya yatırdık. LGBTİ aktivisti, avukat Fırat Söyle de BirGün Pazar’a katkı sunanlar arasındaydı.

Malumunuz eğitim alanında gericileşme, toplumsal dokuya zarar vermenin yanı sıra çocukların psikolojisini de derinden etkiliyor. Bu konuda Psikolog Dr. ve akademisyen Bilge Yağmurlu ve eğitim uzmanı Erkan Aydoğanoğlu birikimiyle katkı sunanlar arasındaydı.

Bizim Osmanlıcayı tartıştığımız günlerde kuyruklu yıldıza uydu gönderildi. Ülkenin yaşadığı bilim sefaletini Cern deneyinde yer alan bilim insanı Kerem Cankoçak’ın değerlendirmeleriyle aktarmaya çalıştık. “Amerika’yı Müslümanlar keşfetti” iddiasını Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden M. Barış Gümüşbaş ve Ege Üniversitesi’nden Arkeolog İsmail Gezgin gibi isimlerle ele aldık.
Spor meselelerinde, gerek hukuki skandalları gerek sporun doğasına ilişkin yazıları taraftar grupları, Cem Dizdar, Önder Göksal gibi isimlerle değerlendirdik.

2014’te yaptığımız en dikkat çeken sayılardan biri ise, Gezi Direnişi yıldönümüne dairdi. Bu sayıda Gezi’de yitirdiklerimizin aileleri, Gezi gazileri, Ece Temelkuran, Ertuğrul Mavioğlu, İsmail Saymaz, İhsan Eliaçık, Can Atalay, Mücella Yapıcı, taraftar grupları, ve daha nice Gezici okurlarımıza Gezi zamanlarını anlattı.

Dünya ölçeğinde baktığımızda her günün kara bir adı var aslında. Bu nedenle hafıza tazelemek için de çabaladık. Yazar İlyas Tunç, biyografi çalışmalarını BirGün Pazar okuruna sundu.

Geride bıraktığımız yılda BirGün Pazar okurlarına dünyadan perspektifleri gösterebilmek için de sık sık çeviriler yaptık. David Harvey, Immanuel Wallerstein, Samir Amin, James Petras, Thierry Meyssan, John Bellamy Foster, Pepe Escobar gibi isimleri sayfalarımıza taşıdık. Bu çeviriler konusunda Özgün Dede, Deniz Bozkurt, Işık Kıribrahim ve Onur Erem’in emeklerini not düşmek gerek.

2014’te farklı bir şey denedik. Kapağımızı illüstrasyonla süsledik. Zeynep Özatalay’ın çizimleri büyük bir ilgiyle karşılandı. Özellikle, 12 Eylül’ün yıl dönümünde ve “Yeni Türkiye” logosunu kullanarak yaptığı çizim epey ses getirdi. Hatta, bazı üniversiteli okurlarımız Gezi’nin yıldönümü kapağını defterlerine kapak yapmışlar, bunları bizimle paylaştılar. Mutlu olduk.

Unuttuğumuz hatalarımız
Hep yaptığımız güzel şeylerden bahsettik. Şimdi doğal olarak içinizden, “Hiç mi kötü bir şey yapmadınız?” diye geçirmişsinizdir. Elbet hatalarımız da oldu. Neyse ki hem okurlarımız hem de yazarlarımız bu konuda insaflı... Fazla yüklenmedikleri için aklımda hataya dair pek bir şey kalmamış. Hataya dair yalnızca, Meltem Gürle’nin “Daktilo Silgisi” başlıklı yazısını “Daktilo Silgilisi” şeklinde bastığımızı anımsıyorum. Neyse ki Meltem Gürle güler yüzle karşıladı. Silgilisi ile sevgilisi kelimelerinin fonetik benzerliğinden yararlanarak şakayla yüklenmeyi ihmal etmedi tabii.

Son olarak buraya, hataların mümkün olduğunca az olmasında ve ekin güzelleşmesinde fikri ve teknik sürecin tamamında yer alan Berkant Gültekin, Can Uğur ve Eren Tutel’in emeklerinin büyüklüğünü de not etmek gerekiyor.
Şimdi bu ilk sayıyla birlikte; BirGün Pazar adına acılarla, hatalarla, güzelliklerle geçen 2014’ü geride bırakıyoruz. Memleket için de BirGün Pazar için de daha güzel bir yıl dilemekten ve bunun için çabalamaktan başka yolumuz yok.


Hızlı başladık, böyle sürsün
Bu yıl BirGün Pazar için hızlı başladı. Birçok isimden yeni yıl için değerlendirmeler derledik. Tüm yoğunluğuna rağmen Ahmet Ümit bizi kırmadı. Kendi deyimiyle üzerinde çalıştığı romanı nedeniyle 1900’lerin başında olduğundan, 2014’ü değerlendiremedi; ancak bu romandan günümüze ışık tutacak bir bölümü okurlarımızın ilgisine sundu. Yine yoğunluk nedeniyle bir süredir yazamayan Ercan Kesal ve Barış Atay da 2015’in ilk sayısında yazılarıyla okurlarımıza güzel bir sürpriz yaptı. Nejat Yavaşoğulları, seyahat nedeniyle yazısını uçakta yazmak zorunda kalsa da bizi kırmayan isimlerdendi. Nejat abinin yanı sıra, Tuna Kiremitçi de bu sayımıza katkı sunan isimlerden. CHP milletvekilleri Erdal Aksünger, Melda Onur ve Özgür Özel de bir yandan muhalefet görevlerini yerine getirirken bir yandan yazılarını göndermeyi ihmal etmediler. Ertuğrul Mavioğlu da bu sayıda BirGün okurlarıyla yeniden buluştu. Kemal Okuyan, Metin Çulhaoğlu ve Önder İşleyen yeni bir muhalefet inşa etme çabaları arasında okurlarımıza 2014’e dair görüşlerini ve 2015’e dair umutlarını aktaran yazılar yazdı. Korkut Boratav, Taner Timur, Özgür Mumcu, Barış İnce, Cemal Dindar, Ragıp Duran, Selami İnce, Zafer Aydın, Zeynep Altıok Akatlı, Murat Meriç, Haydar Karataş, Haydar Ergülen, Güven Güzeldere, Feridun Nadir, Yankı Yazgan, Berrin Karakaş, Meltem Gürle, Güven Gürkan Öztan ve Yankı Yazgan’ın da bu ekimizde yer alan isimler olduğunu anımsatayım.

Aramıza 2015’te ilk katılan isim, dünyaca ünlü karikatürist Carlos Latuff oldu. Bakalım bu yıl bize daha neler getirecek. 

Başta okurlarımıza, yukarıda andığım ve anmayı unuttuğum katkı sunan tüm isimlere teşekkürlerimi ve iyi bir yıl dileklerimi sunarım.
Ben yine 2014’te dediğim gibi diyorum. Yine o heyecanla. Çünkü bu defa kış ortasında yaşadığımız yalnızca Haziran günleri değil. Aynı zamanda Haziran’ın güneşi de doğuyor bir yerlerde; yıla umutla bakmak için yeterli sebep. O zaman: Başlasın!