Almanya'da azalan koronavirüs insidans değerleri (100 bin kişide görülen vaka sayısı) Noel'den sonra gördüğü zirvenin ardından son haftalarda düzenli olarak düşüşteydi. Bu durum, siyasetçilere önlemlerin gevşetilebileceği yönünde umut verdi. Önlemlerin kaldırılmasını herkes dört gözle bekliyor olsa da kamuoyunda gevşemeye dair büyük kuşkular mevcut.

Merkel açılmaya sıcak bakıyor, peki Almanya buna hazır mı?

DİLARA EKİNCİ / ALMANYA

Koronavirüsle mücadelede dünyanın geri kalanına kıyasla iyi bir durumda olan Almanya'da geçtiğimiz haftalarda düşüşe geçen vaka sayıları mart ayına dair umutları yeşertti. Pek çok eyalette mart ayında önlemlerin gevşetilmesine ve okulların hijyen kurallarına dikkat edilerek açılmasına yönelik kararlar veriliyor. Ancak böyle bir hamle için gerçekten doğru bir zaman mı? Veriler pek de öyle olmadığını gösteriyor. Almanya’da son birkaç günkü vaka sayıları artışa geçti, R değeri tekrar 1'in üstüne çıktı.

MUTANT VİRÜS KORKUSU

Ayrıca büyük bir tehlike sessizce ülkede dolaşıyor: Mutant virüsler. Pek çok uzman yeni mutasyonların orijinal virüse göre daha hızlı yayılım gösterdiği görüşünde. Uzmanlar mutant virüslerin tespiti için yeni PCR testi üzerindeki çalışmalarını da sürdürüyor.

Koronavirüsün Birleşik Krallık varyantı olan B.1.1.7 Almanya'da tüm eyaletlerde görüldü. Baden-Württemberg, Bayern, Hessen ve Saarland olmak üzere 4 eyalette Birleşik Krallık, Güney Afrika (B.1. 351) ve Brezilya (B.1.1.28.P.1) varyantlarının üçü birden mevcut. Finlandiya'da ortaya çıkan ve PCR testlerinde tespit edilemeyen yeni mutasyon da endişelere yol açıyor.

Buna ek olarak, Almanya'nın 16 eyaletinin 14'ünde insidans değeri hala 50'nin üzerinde seyrediyor. Hükümetin hedefi bu değeri 35 seviyelerine çekmek ancak uzmanlar bu şartlarda 35 insidans değerine ulaşabilmeyi çok gerçekçi bulmuyor. Buna rağmen en yüksek insidans değerine sahip olan (139) Thüringen eyaleti de mart ayında açılmaya başlamak için hazırlanıyor.

ACABA ERKEN Mİ?

Bütün bunlar düşünülünce, kamuoyunda önlemlerin gevşetilmesi için henüz erken olduğu görüşüne sahip olanların sayısı hiç de az değil. Halkın büyük bir çoğunluğu 1 yıldır süren pandemi şartları nedeniyle zorlanıyor olsa da çoğunluk birkaç hafta daha bekleyip tehlikeyi elimine etmeyi, erkenden açılıp yaz aylarını evlere kapanarak geçirmeye tercih ediyor.

SICAK HAVA ÇARE OLMAYABİLİR

Christine Heuer'in Deutsclandfunk'daki haberine göre, eğer Almanya şu aşamada bir açılma kararı verirse, İngiltere'nin düştüğü duruma düşüp bir anda ülkenin her yerine yayılmış mutasyonlarla ve zirveye çıkmış enfeksiyon değerleriyle mücadele etmek zorunda kalabilir. İngiltere'nin kış aylarında yaşadığı senaryo, Almanya'nın yaz aylarının habercisi olabilir. Sıcak havaların da mutant virüslerin yayılımı konusunda pek yardımcı olmayabileceği görüşünde olan uzmanlar, Güney Afrika'nın yaz aylarını yaşamasına rağmen mutant virüs yayılımıyla mücadele etmek zorunda kaldığını hatırlatıyor.

Son olarak, İngiltere sıkı önlemler ve hızlı aşılama ile mutasyona karşı etkili bir strateji izleyebildi. Ancak Almanya'da ne önlemler ne de aşılama Birleşik Krallık'taki kadar etkili yürütülüyor. Özellikle Gazeteci Nalan Sipar'ın belirttiği üzere Almanya'da aşılama işlemleri yalnızca pazartesiden cumaya ve günde yalnızca 8 saatlik çalışma süreleriyle gerçekleştirildiği için aşılamanın halka yayılmasında ciddi bir yavaşlık mevcut ve kamuoyu tarafından yoğun olarak eleştiriliyior. Bu durum eğer şu anda önlemler gevşetilirse, Almanya'nın yaz aylarına mutant virüsler nedeniyle ciddi vaka artışlarıyla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.