Merkel döneminin sonu: CDU’nun yeni lideri Laschet


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi iktidarın büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) 33’üncü kongresinde dün yeni lider seçildi. Delegelerin en fazla desteğini alan iki aday arasında yapılan ikinci tur seçimden zaferle çıkan isim 521 oyla Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet oldu.

Rakibi Friedrich Merz Merz ise 466 delegenin oyunu aldı. Laschet, seçim sonrası yaptığı açıklamada, eylül ayındaki federal meclis seçimlerinde CDU’yu “başbakanı çıkartan parti” yapmak için hazırlıklara başlayacağını söyledi. Yasalar gereği, seçim sonucunun onaylanması için posta yoluyla oyların ulaşması beklenecek.

TÜRKİYE’YE BAKIŞI

Ülkenin en yüksek nüfuslu eyaletine başbakanlık yapan Laschet, Merkel’in partisini merkez sağda konumlandıran, diğer parti seçmenlerine de hitap eden ılımlı politikalarıyla tanınıyor. Laschet, NATO üyesi ve AB’nin komşusu olduğuna vurgu yaptığı Türkiye’nin Almanya için önem taşıdığına dikkat çeken bir isim. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı olan ama daha önceki federal hükümetlerin verdiği sözlerin yerine getirilmesini savunan Laschet, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göçmenlerle ilgili “Kapıları açtık” çıkışı sonrası da “Erdoğan’ın şantaj ve tehditlerine pabuç bırakmamalıyız” açıklamasıyla hatırlanıyor.