Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faizini yüzde 0,75 puan artırdı. Kararın ardından dolar, önce 4.03 TL’ye geriledi, sonra yeniden 4.10 TL seviyesine yükseldi. Avro da 5 TL’nin üstüne çıktı

Merkez Bankası GLP faizini artırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranı yüzde 0,75 puan artışla yüzde 13,50’ye yükseltirken, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8’de sabit tuttu.

PPK, dün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplandı. TCMB’den yapılan açıklamaya göre Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9,25 seviyesinde sabit tuttu.
GLP uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0’da sabit bırakılırken, borç verme faiz oranı yüzde 12,75’ten yüzde 13,50’ye yükseltildi.

‘Sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek’
TCMB’den yapılan açıklamada, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği vurgulanarak, “İthalat fiyatlarındaki yükseliş söz konusu riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: “Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

‘Beklentilerin ötesine geçti’
Piyasanın beklentisi geç likidite penceresi (GLP) faiz oranında 25 ile 50 baz puanlık artış gerçekleşeceği yönündeydi. GLP faizini 75 baz puan artırarak bu beklentiyi üst düzeyden karşılayan Merkez Bankası’nın bu hamlesini ekonomistler ‘cesur bir adım’ olarak yorumladı. Dünya gazetesine konuşan ekonomistler, kararın piyasalar üzerindeki kısa vadeli etkisinin olumlu olmasını beklediklerini söyledi.

Dolar önce geriledi, sonra yükseldi
Merkez Bankası’nın faiz artırımına önce gevşeme yönünde tepki veren kur, doların küresel çapta değer kazanmasının da etkisiyle yönünü yukarı çevirdi. Dolar/TL, kararın açıklanmasından hemen önce 4.0830 seviyesindeydi. Kur, faiz kararının açıklanması sonrası ilk tepki olarak 4.0335 seviyesine kadar geriledi. Ardından yönünü yeniden yukarı çeviren dolar/TL 4.10, avro/TL ise 5 seviyesini aştı. Dolar/TL, saat 15.15 itibariyle 4.1036, avro/TL ise 5.0004 seviyesinde işlem görüyordu.

Borsa sert düştü
Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi ise faiz artımının ardından 17 Nisan’dan bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. BIST 100, saat 15.15 itibariyle yüzde 1,43’lük düşüşle 108.481 seviyesine geriledi.