Merkez Bankası Saray’ın görev alanına girmiyormuş

Hüseyin Şimşek

Merkez Bankası Başkanı’nı defalarca değiştiren, kayıp rezervlerle ilgili “Yerinde duruyor” açıklamasını yapan Saray, konu bu rezervlerin nerede olduğunu açıklamaya gelince tüm yetkilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğunu öne sürdü. Merkez Bankası (MB) rezervlerinin Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş seviyelerde eridiğini kaydeden TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, CHP’li Mehmet Bekaroğlu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Bekaroğlu, “Ekonomimiz 2021 yılına, MB’nin rezervlerinin tarihi olarak negatif pozisyona getirilmesi, Hazine’nin döviz ve altın borçlandırılarak en pahalı TL borçlanmasından bile yüksek bir maliyetle borç yükü altına sokulması, bütçe açığının son 10 yılda görülmedik bir açığa ulaştığı koşullarda girdi” dedi.

KENAN EVREN GİBİ

Kendisine gönderilen yanıta tepki gösteren CHP’li Bekaroğlu, “Bu konuda iki defa önerge verdik. Meclis Başkanlığı’na da konuyu götürdük. Merkez Bankası, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı olmasına rağmen sorumun cevabını vermiyorlar. Konu doğrudan Cumhurbaşkanlığının görev alanına girmektedir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı tıpkı Kenan Evren gibi milletvekillerini muhatap almıyor. Bunu daha önce dile getirdiğim için benimle ilgili suç duyurusunda da bulundu” dedi.

Meclis Başkanlığı’nın pasif tutum izlemesini de eleştiren Bekaroğlu “Demokrasi anlayışları ortada. Elbette tahammülsüzler ama bir de çok korkuyorlar. Türkiye’yi iflasa götürecek bir işlem var ve bunun sorumluluğu kime kalırsa büyük sıkıntı yaşayacak. Korkuları bu yüzden. Biz bu yanıtların peşini bırakmayacağız” diye konuştu.