AKP’li Akdeniz Belediyesi’nde borçlanma yetkisinin ele alınacağı toplantı öncesi gözaltına alınan HDP’li meclis üyeleri, karar Meclis’ten geçince serbest bırakıldılar. HDP’liler "Rehin alındık" dedi.

Mersin Akdeniz’de meclis oyunu: Rehin alındılar

Kayhan AYHAN

Mersin'in AKP'li Akdeniz Belediyesi, 29 Temmuz'da "Belediye başkanına 50 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi", "Belediye ait taşınmazların satışı ve kiralama yetkisinin verilmesi" ve "Yılmaz Güney Parkı’nın yurda çevrilmesi" teklifleriyle olağanüstü bir şekilde toplandı. Söz konusu toplantıdan bir gün önce, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis üyeleri Bedriye Kuş, Nuran Arslan, Mehmet Bitkin, Ali Tanrıverdi ve Nevzat Baran gözaltına alındı. Gözaltılarla birlikte Meclis aritmetiği değişerek çoğunluk AKP'ye geçti. Gözaltılara tepki amaçlı HDP, CHP ve EMEP'li üyeler de toplantıya katılmadı. Sadece AKP'li üyelerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, her 3 teklif de kabul edildi. Tekliflerin kabul edilmesinin hemen ardından gözaltındaki HDP'li 5 meclis üyesi serbest bırakıldı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişiden 4'ü ise, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı.

BÜTÇEYİ HARCADI

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve aynı zamanda HDP Mersin İl Eşbaşkanı olan Bedriye Kuş, Meclis'e 3 tane önemli gündem geldiğini belirterek, "Bunlar Yılmaz Güney Parkı'nın Bakanlığa verilmesi, 50 milyon borçlanma yetkisi ve TEDAŞ'ın yerinin satışı ve kira yetkisi verilmesiydi. Bunu biz reddetmiştik. 'Yılmaz Güney Parkı belediye tarafından işletilsin, belediyeye ait olsun ve halkın ücretsiz kullanımına açık bir tesis haline getirilsin' dedik. Böyle bir karara da bağladık. Bunun ardından MHP'li Meclis üyesi parkın adının değiştirilmesi için bir öneri getirdi onu da reddettik. Bu kez de 50 milyon TL borçlanma yetkisi getirildi Meclis'e. Daha önceki dönemlerde bir yetki vermiştik fakat pandemi sürecinde bunu halka hizmet olarak kullanamadı. Tamamen reklamını yaparak bütçeyi harcadı" dedi.

SEÇİM YATIRIMI

Seçime 1,5 yıl kala bu borçlanma yetkisini getirmesini seçim yatırımı olarak gördüklerini kaydeden Kuş, "Araştırma yaptığımızda halka, muhtarlara sorduğumuzda bu hizmetin yapılmayacağını da anladık. Bize bu güvensizliği verdiği için yetkiyi vermedik" diye konuştu.

BAŞKANININ TALİMATI

Bunun üzerine olağanüstü bir Meclis toplantısının yapıldığını belirten Kuş, "Meclis üyelerinin yeter sayısının olmaması ve bir gün sonraya Meclis'in ertelenmesi ve Meclis olacağı gün operasyon yapılması, bırakın soru işaretini tamamıyla bize olan, Meclis gündemine ilişkin bir operasyondu. Aslında bir rehin alma operasyonuydu. Şikayeti belediye başkanı yapmış çünkü. Onun talimatıyla biz gözaltına alındık. Meclis'ten kararı geçirince de bırakıldık" ifadelerini kullandı.

Kuş, gözaltına neden olan suçlamayı ise şu ifadelerle anlattı;

"Meclis gündemi olmayan gündemi Meclis'e taşıdılar ve onu oylatmak istediler. 'PKK terör örgütü müdür değil midir' diye. Bu yerel bir Meclis'in gündemi midir ? Bunun yasal olmadığını, doğru olmadığını ve suç işlediğini söyledik. Bunun üzerine şikayet ve gözaltılar oldu. Bunu yaparken insan profesyonelce iş yapar bu kadar kendini ele veremez bir insan."

CHP Grup Sözcücü Muhittin Ertaş da, alınan kararları mahkemeye taşıyacaklarını belirterek, "Bu yapılanlar demokrasiye ve insan haklarına vurulmuş bir darbedir. Akdeniz bunları haketmiyor. Bizler bütün bu yaşananlara rağmen inadına sevgi, barış, kardeşlik ve dürüsütlik diyoruz" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE DARBESİ

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ise parti binasında düzenlediği basın toplantısında “Oldubittiyi, el çabukluğunu, demokrasiye ve hukuka karşı hileyi marifet sayan Mustafa Gültak şaibe altındadır. AKP’li belediye meclis üyelerinin, 5 HDP’li üyenin gözaltında tutuluyor olması nedeniyle oluşan olağanüstü durumu istismar ederek aldıkları tüm kararlar şaibe altındadır. Bu tezgâh, Türkiye’nin huzuruna, demokratik teamüllerine vurulmuş çok büyük bir darbedir” ifadelerini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de yaşananları, “AKP, Mersin Akdeniz’de belediye darbesi yaptı” sözleriyle değerlendirdi.