Mersin'de Alevi çalıştayı: "Tadilat, tamirat lütuf değil hakkımız"
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin’de Alevi çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın ardından açıklamalarda bulunan Alevi Kültür Derneği Mersin Şube Başkanı Hasan Kılavuz, “Alevi kurumlarına yapılacak tadilat, tamirat, aydınlatma parası, su parası bir lütuf değildir, Alevilerin hakkıdır. Çünkü biz bu devletten alacaklıyız. Alevilerin yüz yıllardan beri biriken alacağıdır. Bizim için önemli olan cemevlerimizin ibadet yeri olduğunun anayasal bir kurum olarak güvence altına alınmasıdır. Tek hedefimizdir. Bundan vazgeçmiyoruz” dedi. Çalıştay sonunda yayımlanan sonuç bildirgesinde, şu ifadeler yer aldı:

“Burada vurgulanması gereken sonuç ise yüzyıllarca çeşitli zorbalık türleri ve zulümlere maruz kalmış Alevilerin biçimsel farklılıklar haricinde tüm akideyi takip ediyor oluşlarıdır. Daima doğayı ve insanı merkeze alan Aleviler, cem olma, en zor şartlarda dahi geleneklerini sürdürme ve semah dönmeyi sürdürebilmiştir. Ocak geleneği ve musahiplik kurumu canlılığını koruyabilmiş ve bu bağlar aracılığıyla iletişim dili sürdürülebilmiştir. Alevi kimliğinin anayasal olarak tanınması hem bu inanç grupları üzerindeki kısıtlayıcı ortamı dağıtacak hem de Türkiye’deki demokrasiye büyük alan açacaktır.”

Öte yandan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 80'inci şubesini Balıkesir’in Gömeç ilçesinde açtı. Açılışta konuşan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, Bartın’da madende meydana gelen patlamada yaşamlarını yitiren işçileri anarken bu yaşananın iş kazası değil iş cinayeti olduğuna vurgu yaptı. Erçe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve AKP'li bakanların son günlerde katıldığı cemevi açılışlarına da değinerek "Alevilerin gerçek taleplerini görmezden gelerek bizi bölmeye çalışıyorlar" dedi.